Un bărbat, de 25 de ani, din Bârla, județul Argeș, a fost arestat preventiv, în urma cercetărilor într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane. Acesta se afla deja sub o altă măsură privativă de libertate, în urma cercetărilor privind săvârșirea infracțiunii de proxenetism în formă continuată.
La data de 8 februarie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal, privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.
Din cercetări, s-a stabilit că, în cursul lunii septembrie 2022, un bărbat, de 25 de ani, din Bârla, județul Argeș, ar fi constrâns, în scopul exploatării sexuale, prin acte de violență fizică și amenințări, o victimă majoră, prin inducerea în eroare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate (promisiunea întemeierii unei familii, persoana vătămată fiind cunoscută cu tulburări psihice).
Bărbatul ar fi transportat victima la mai multe unități de cazare închiriate, unde ar fi constrâns-o să practice prostituția, colectând întreaga sumă de bani obținută de persoana vătămată din această activitate.
Cercetările s-au desfășurat pe fondul probatoriului administrat în alt dosar penal, înregistrat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de proxenetism în formă continuată, privind aceeași victimă și același autor, în care cel în cauză a fost reținut, pentru 24 de ore, în ziua de 23 septembrie 2022., iar în prezent, este cercetat în stare de arestare preventivă.
Ca urmare a probatoriului administrat cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane, în ziua de 8 februarie a.c., bărbatul a fost prezentat de către procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești, în fața instanței competente, iar Tribunalul Argeș a dispus măsura arestării preventive, pentru 30 de zile.Cercetările sunt continuate, pentru completarea materialului probator și acordarea măsurilor de protecție a victimei.În acest context, amintim că traficul de persoane rămâne un fenomen în plină evoluție, atât din punct de vedere al interesului manifestat de traficanți, aflați într-o necontenită căutare de mijloace de îmbogățire rapide și ilegale, cât și al interesului manifestat de organisme internaționale, angrenate în contracararea acestui fenomen.
Victimele sunt în principal femei și fete, traficate în scopul exploatării sexuale. Vulnerabilitatea crescută rezultă din traiul în condiții materiale precare, căutarea unor oportunități mai bune în viață, lipsa educației și a accesului la informație ori lipsa experienței de viață socială (minori), atitudini și judecăți naive de genul ,,mie nu mi se poate întâmpla”, proveniența victimelor din familii dezorganizate sau monoparentale (dorința de a scăpa de un mediu abuziv sau neglijent), din centre de plasament, persoane cu dizabilități care sunt ușor victimizabile.
De cele mai multe ori, victimizarea se petrece pe teritoriul altor state, unde există cerere pentru forță de muncă ieftină, pentru servicii sexuale, sau unde există contextul și se tolerează faptele de cerșetorie sau chiar furturi mărunte, la care victimele pot fi obligate să le comită.
Informarea joacă un rol foarte important pentru prevenirea acestei categorii de fapte, iar mai multe informații din domeniu pot fi accesate gratuit pe pagina de internet a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, la link-ul https://anitp.mai.gov.ro/ .
Citeşte şi ...
Comportament agresiv în trafic, constatat de polițiștii din Domnești
În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Domnești, au ...