Acasă / EVENIMENT / Comercializarea și utilizare articolelor pirotehnice

Comercializarea și utilizare articolelor pirotehnice

Având în vedere apropierea cu pași repezi a sărbătorilor de iarnă, inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș desfășoară activități pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
Evenimentele petrecute în anii anteriori arată că multe dintre obiectele pirotehnice sunt periculoase şi vă pot răni, pot provoca incendii şi distrugeri de bunuri.
Iată ce trebuie să știți despre articolele pirotehnice:
articolelor pirotehnice
I ) Comercializarea, mânuirea și folosirea articolelor pirotehnice
În conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 536 din 30 mai 2002.
Articolul 11
(1) Articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole numai după obținerea autorizației de a le deține și comercializa din partea inspectoratului teritorial de muncă și a inspectoratului de poliție județean/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și după obținerea acordului unității inspectoratului pentru situații de urgență în a cărei rază de competență funcționează (județul Arges).
(2) Etichetarea articolelor pirotehnice se face în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 612/2010
II) Încăperi pentru păstrare materii explozive
În conformitate cu prevederile Articolul 66 din HOTĂRAREA nr. 536 din 30 mai 2002
(1) Încăperile în care se depozitează și se mânuiesc materii explozive, articole pirotehnice și altele asemenea trebuie să fie construite din materiale incombustibile și să aibă o singură ușă de acces confecționată din metal.
(2) Pardoseala trebuie să fie incombustibila, plana și fără fisuri.
(3) În aceste încăperi este interzisă păstrarea împreună cu materiile explozive a altor materiale și trebuie să existe mijloace corespunzătoare verificate, pentru combaterea și stingerea incendiilor, care să fie accesibile în orice moment.
(4) În aceste încăperi sunt interzise fumatul și utilizarea flacarii deschise.
(5) Distribuirea și evidenta materiilor explozive din aceste încăperi se efectuează numai de persoane desemnate în scris de către conducătorul unității deținătoare de materii explozive.
III ) Păstrarea obiectelor pirotehnice
În conformitate cu prevederile Articolul 68 din HOTĂRAREA nr. 536 din 30 mai 2002
(1) Articolele pirotehnice se păstrează în ambalajul original sau în unitatea de ambalare cea mai mică a furnizorului, în încăperi construite potrivit prevederilor art. 66, după cum urmează:
a) în clădiri cu spații comerciale în încăperile de comercializare, numai articole pirotehnice din categoriile 1 și P1, până la o greutate brută de 100 kg;
b) într-o încăpere alăturată spațiului de comercializare care nu servește locuirii continue de către persoane, numai articole pirotehnice din categoriile 1 și P1, până la o greutate brută de 500 kg;
c) în clădiri nelocuite situate în zone populate sau într-o încăpere de depozitare a unei clădiri utilizate în exclusivitate în scopuri industriale este admisă păstrarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1, până la o greutate brută de 1.000 kg.
(2) Cantități mai mari decât cele prevăzute la alin. (1) și articole pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 și T2 se păstrează numai în depozite de articole pirotehnice autorizate.
(3) În încăperile în care se păstrează articole pirotehnice se vor asigura condițiile prevăzute de instrucțiunile producătorului.
IV) Generalități în conformitate cu Legea nr. 126 din 27 decembrie 1995 (*republicată*) privind regimul materiilor explozive
Articolul 30
Persoanele fizice sau juridice autorizate au obligația ca la depozitarea, păstrarea sau manipularea articolelor pirotehnice să respecte reglementările tehnice și instrucțiunile producătorului.
Articolul 31
(1) Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripționate în limba română categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.
Articolul 32
(1) Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens și numai în locurile autorizate în condițiile legii.
(2) Spațiile de comercializare a articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor cu destinația de locuit, în condițiile stabilite prin normele tehnice prevăzute în HOTĂRAREA nr. 536 din 30 mai 2002 .
Articolul 33
Se interzic confecționarea, deținerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operațiune cu materii explozive de către persoanele fizice sau juridice neautorizate.
Articolul 37
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
V) Prevederi specifice pentru spațiile de comercializare a produselor pirotehnice/artificiilor
În conformitate cu Ordinul nr. 187 din 19 august 2010 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale privind apărarea împotriva incendiilor la spaţii pentru comerţ.
Articolul 61
În spaţiile pentru comerţ se pot comercializa produse pirotehnice/artificii, în condiţiile legii.
Articolul 62
Spaţiile de depozitare trebuie să fie independente faţă de construcţia în care se comercializează produse pirotehnice/artificii.
Articolul 63
Se interzice păstrarea sau depozitarea produselor pirotehnice/artificiilor în alte ambalaje decât în cele originale care asigură nivelul de securitate corespunzător.
Articolul 64
La depozitarea şi comercializarea produselor pirotehnice/artificiilor este obligatorie respectarea reglementărilor specifice şi instrucţiunile producătorului.
Articolul 65
Se interzice depozitarea sau păstrarea materialelor uşor inflamabile în depozitele şi spaţiile de comercializare a produselor pirotehnice/artificiilor.
Articolul 66
Produsele pirotehnice/artificiile ambalate se amplasează şi se depozitează astfel încât:
a) să poată fi evacuate uşor în caz de incendiu;
b) să se afle la distanţe de siguranţă faţă de sursele de căldură şi de conductorii electrici.
Articolul 67
Pe timpul programului, prezenţa permanentă a personalului care deserveşte spaţiul de comercializare a produselor pirotehnice/artificiilor este obligatorie.
Articolul 68
Instruirea personalului de deservire a spaţiului de comercializare a produselor pirotehnice/artificiilor, în ceea ce priveşte măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor şi exploziilor, este obligatorie.
Articolul 69
La terminarea programului, în spaţiul de comercializare a produselor pirotehnice/artificiilor se iau măsuri suplimentare pentru asigurarea siguranţei spaţiului şi pentru eliminarea eventualelor surse cu potenţial de aprindere a materialelor din spaţiul respectiv.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

articole pirotehnice (2)

Aproape 300 de kilograme de articole pirotehnice confiscate de polițiști

În ziua de 17 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar