Acasă / EVENIMENT / Conducător auto sub influența substanțelor psihoactive, depistat de polițiștii pe Autostrada A1 București Râmnicu-Vâlcea

Conducător auto sub influența substanțelor psihoactive, depistat de polițiștii pe Autostrada A1 București Râmnicu-Vâlcea

În ziua de 17 august a.c., polițiști din cadrul Biroului Poliție Autostrăzi – Autostrada A1 București Râmnicu-Vâlcea, au depistat un bărbat de 34 de ani, din Ilfov, care conducea un autoturism pe Autostrada A1, la km 98, sensul spre Pitești, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 160 de km/h. Cu ocazia verificărilor a rezultat că, în istoricul abaterilor rutiere ale conducătorului auto exista o depistare sub influența substanțelor psihoactive. Totodată, în interacțiunea cu polițiștii rutieri, comportamtentul bărbatului a ridicat suspiciuni cu privire la un posibil consum de substanțe cu efect psihoactiv. Bărbatul a fost testat cu aparatul Drugtest din dotarea polițiștilor, rezultatul fiind pozitiv pentru o substanță psihoactivă, fapt pentru care cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea probelor biologice de sânge și urină. În termenul de 72 de ore, a fost primit rezultatul analizelor de laborator, care a confirmat prezența a două substanțe psihoactive. În cauză, la acest moment, se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive, conform art. 336, alin.2 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce al persoanei în cauză a fost suspendat.

Drugtest-1

PRECIZĂRI CU PRIVIRE LA NOILE MODIFICĂRI ALE LEGISLAȚIEI RUTIERE – Ce trebuie știut?
Siguranța rutieră reprezintă o responsabilitate comună, care necesită acțiuni concrete și coordonate, iar îmbunătățirea acesteia se poate obține doar prin implicarea fiecăruia, atât din postura de utilizator al drumului, cât și din cea de autoritate de reglementare și aplicare a legislației.
Legislația rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viața, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public. În acest context, amintim despre modificările referitoare la felul în care se aplică pedepsele în situația unor accidente din care rezultă decesul unor participanți la trafic, iar conducătorul auto responsabil conduce sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără drept, acestea fiind situații în care pedeapsa ce va fi aplicată de instanța de judecată va fi cu executare.Totodată, amintim și de modificările adoptate prin Ordonanța de Urgență 84 din 28 iunie 2024, precum și Ordonanța de Urgență 97 din 11 iulie 2024.
În ceea ce privește retragerea permisului de conducere, măsura exista deja în legislația rutieră anterioară emiterii O.G. 84/2024, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris (spre exemplu, atunci când titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectă obligația legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice).

Drugtest
Prin actul normativ amintit, respectiv O.G. 84, a fost extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative ( – retragere permis) și pentru acele situații în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:
a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;
b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive. Prin urmare, conducătorii auto care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus vor fi testați cu aparatele din dotare.
De asemenea, în urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduși la unități medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge, iar, față de aceștia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor sau la împlinirea unui termen de 72 de ore.

Drugtest1
Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Poliției Române, acestea sunt folosite în toate țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii. Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor. Așadar, persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că atât starea specifică dată de afecțiunea medicală, cât și efectul unor medicamente psihoactive, pot reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente. Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise. Polițiștii argeșeni vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, în cadrul activităților acționând și pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Femeie de 33 de ani, dispărută! (1)

Femeiea de 32 de ani, dispărută a fost găsită!

Femeia a fost depistată, în apropierea unei stâne de pe raza localității Valea Danului.Din verificările ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar