În zilele de 28 și 29 martie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au acționat pentru creșterea gradului de siguranță prin verificarea respectării regulilor privind timpi legali de conducere, pauzele și perioadele de odihnă, impuse conducătorilor de autovehicule ce realizează transport rutier de marfă șau persoane, cu autovehicule ce au în dotare aparat tahograf. Astfel, în ziua de 28 martie, polițiștii rutieri piteșteni au depistat un bărbat de 38 de ani, din Dârmănești, care conducea un ansamblu pentru transport rutier de marfă, dotat cu aparat tahograf, iar cu ocazia verificărilor efectuate a rezultat că cel în cauză nu utiliza cartela proprie în aparatul tahograf din dotarea vehiculului, ci o cartelă emisă altei persoane. Ca urmare a abaterii constatate, conducătorul autocamionului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 13.000 de lei, conform O.G. 37/2007 privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a acestora, iar cartela tahograf utilizată fără drept în aparatul tahograf, la momentul depistării, a fost confiscată.
Totodată, având în vedere că prin aplicarea protocolului tahograf rezultă diminuarea cu 2 ore sau mai mult a perioadei minime de repaus zilnic, a fost dispusă și măsura complementară de imobilizare a ansamblului auto până la îndeplinirea cerințelor specifice pentru timpii de repaus. De asemenea, în ziua dee 29 martie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 52 de ani, din Bogați, care conducea un autocamion dotat cu aparat tahograf, pe str. Depozitelor din Pitești, iar cu ocazia verificărilor efectuate a rezultat că cel în cauză nu utiliza aparatul tahograf, astfel că perioadele de conducere nu erau înregistrate.
Ca urmare a abaterii constatate, conducătorul autocamionului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 8.000 de lei, conform O.G. 37/2007 privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a acestora.
Totodată, având în vedere că prin aplicarea protocolului tahograf rezultă diminuarea cu 2 ore sau mai mult a perioadei minime de repaus zilnic, a fost dispusă și măsura complementară de imobilizare a ansamblului auto până la îndeplinirea cerințelor specifice pentru timpii de repaus.