Acasă / POLITIC / Consultare între mediul de afaceri argeșean și Agenția de Dezvoltare Sud Muntenia

Consultare între mediul de afaceri argeșean și Agenția de Dezvoltare Sud Muntenia

Consiliul Județean Argeș a găzduit ieri, 2 februarie, o nouă consultare între mediul de afaceri argeșean și Agenția de Dezvoltare Sud Muntenia pe tema oportunităților de finanțare din Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 pentru mediul privat. Consultarea a venit în urma unor neclarificări manifestate de o parte a mediului de afaceri din județul nostru cu privire la criteriile de eligibilitate pentru proiectele care sunt finanțate din noul program regional.
Din partea Agenției au participat directorul general, Liviu-Gabriel Mușat, directorul Direcției Autoritatea de Management Sud-Muntenia 2021-2027, Gabriela Călin, în timp ce mediul de afaceri a fost reprezentant atât de antreprenori și consultanți, cât și de conducerile principalelor structuri asociative: George Caval – președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, Dan Ionescu – președinte executiv la Asociația Oamenilor de Afaceri Argeș și Ion Glișcă – președinte Patronatul Județean al IMM-urilor din Argeș. 
Aproape jumătate din suma totală de la nivelul regiunii, aproximativ 200 de milioane de euro, din exercițiul financiar care s-a încheiat a ajuns în Argeș. Liviu Mușat a explicat că cele cinci puncte primite în plus de firmele din județele din regiune mai slab dezvoltate nu vor restricționa companiile argeșene la proiectele europene, ci doar de a oferi un simbol mediul de afaceri din respectivele județe pentru reducerea decalajului de dezvoltare. De altfel, bugetul inițial de 47 de milioane de euro din noul program va fi suplimentat, ajungându-se la o dublare a lui, estimându-se că 500 de proiecte vor primi finanțare.

„Vreau să spun de la început că noi, Consiliul Județean, suntem un factor de mediere în această dezbatere între mediul de afaceri și ADR Sud Muntenia. Vreau să mulțumesc conducerii ADR Sud Muntenia, cu care am colaborat foarte bine pe parcursul programelor de finanțare precedente, motiv pentru care suntem și singurul județ care am reușit să atragem toate fondurile nerambursabile din proiectele pe fonduri europene și sper să avem și pe viitor. Știu că și mediul privat din Argeș este unul campion în atragerea de fonduri europene și cred că nu sunt motive să credem că nu se va întâmpla la fel și în continuare. Pe programul anterior am avut 40% din proiecte obținute de firme din București care au obținut bani în regiune doar cu un punct de lucru. Cum se termină perioada de monitorizare, pleacă cu echipamentele, deci nu mai există activitate și dispar inclusiv locurile de muncă. Apreciez această promisiune venită din partea dlui director Liviu Mușat de a încerca modificarea criteriilor, astfel încât să fie o diferențiere de punctaj mult mai mare între firmele care au sediu social în regiune, adică cele care practic desfășoară producție aici, și cele care nu” – Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
„Mulțumesc pentru această oportunitate și pentru interesul mediului de afaceri din județul Argeș, pentru că nu suntem la prima reuniune de acest gen pentru acest program. Vreau să știți că noi suntem obligați să ne asumăm politica de dezvoltare regională. Este o diferență între sumele obținute de mediul de afaceri de la bănci și sumele obținute din programul regional. Dacă la bănci indicatorii financiari contează cel mai mult, în programul regional sunt mai multe criterii care contează.
Unul din primele obiective care au stat la baza înființării Regiunilor de Dezvoltare din România este acela de a contribui la diminuarea decalajelor de dezvoltare din regiuni. După acest principiu funcționează inclusiv Uniunea Europeană, acesta este și motivul pentru care sunt alocate sume mai mari către țările mai puțin dezvoltate. Inclusiv în România, sumele alocate Regiunilor de Dezvoltare în programele de dezvoltare precedente erau invers proporționale cu PIB-ul. Așadar am încercat să oferim, prin acest criteriu care, repet, nu a fost inventat de ADR Sud Muntenia, acest bonus firmelor care își desfășoară activitatea în județele mai puțin dezvoltate are Regiunii. La proiectele ministerului Economiei, de exemplu, diferența era mult mai mare. Repet, este un bonus, nu dezavantajăm pe nimeni! Nu am oprit accesul firmelor din Argeș la fonduri. Vorbim de doar 5 puncte din 100, adică dacă ai 95 de puncte ești eligibil 100%. Oricum, având în vedere numărul mare de proiecte, estimăm că vor fi proiecte eligibile și cu un total de sub 70 de puncte. Având în vedere numărul mare de proiecte, am făcut deja solicitare să obținem fonduri suplimentare ca să putem supracontracta proiecte. Ne așteptăm să finanțăm peste 500 de proiecte, care să aibă peste 50 de puncte. 
Sunt o mulțime de criterii care încearcă să răspundă la provocările din regiunea Sud Muntenia, la fel ca în toate regiunile. 
Inclusiv AOA a făcut un studiu finanțat cu fonduri europene care a evidențiat densitatea foarte mare de firme în Argeș și o densitate mică în alte județe. Dacă era vorba de alocări, poate puteam discuta de anumite dezavantajări, dar aici vorbim de niște criterii prin care încercăm să sprijinim dezvoltarea de firme în județe cu densitate mai mică. Au și fost consultanți care au transmis că aceste criterii nu îi vor încurca absolut deloc. Pe programul precedent, un miliard de lei, adică 200 de milioane de euro, deci jumătate din fondurile alocate pentru mediul privat în regiune au venit în județul Argeș și sunt convins că și pe acest exercițiu financiar județul dvs. va fi fruntaș!” – Liviu Gabriel Mușat, director general Agenția de Dezvoltare Sud Muntenia.
Pentru Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 pentru mediul privat, alocarea financiară totală inițială se ridică la 47 de milioane lei, din care 40 de milioane euro din fonduri europene, și 7 milioane euro de la bugetul de stat. 
Suma minimă eligibilă pentru un proiect este între 50.000 de euro și 200.000 de euro – valoarea maximă eligibilă. Bugetul va fi suplimentat, dorindu-se dublarea lui, estimându-se că astfel aproximativ 500 de apeluri din zona privată vor fi finanțate.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Noul Consiliu Judeţean Argeș (1)

Noul Consiliu Judeţean Argeș s-a constituit în mod oficial

Preşedintele Ion Mînzînă a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat Noul Consiliu Județean Argeș ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar