În data de 6 iunie, la uzina Dacia de la Mioveni a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului educațional pe teme de reciclare, Verde GO.
Inițiată de asociația Viitor Plus, competiția s-a adresat învățătorilor şi elevilor din Argeş şi a inclus desfășurarea de activităţi practice şi educative pe tematica de reciclare prin colectare separată. Derulat pe parcursul anului școlar 2021 – 2022, proiectul a antrenat opt școli din Pitești, Mioveni şi Budeasa. În total, pe durata proiectului, peste 2.500 de copii au fost parte din procesul educațional, apoi au fost un exemplu pentru colegii lor, ce i-au ajutat în noua misiune. Dimensiunea practică a acestui demers educativ s-a concretizat prin colectarea a peste 70 de tone de materiale reciclabile și trimiterea lor către companiile locale de salubritate. Pentru a educa elevii din ciclul primar în domeniul protecției mediului, cadrele didactice participante la proiect au utilizat ghidul metodic Verde GO, un suport de curs adaptat copiilor cu vârste între şapte și zece ani, care conține lecții interactive despre economia circulară şi despre schimbările climatice.
Ghidul este disponibil pentru a fi descărcat de pe www.kilometrulbine.ro sau www.viitorplus.ro și utilizat de către toate persoanele interesate, învățători sau părinți, și aplicat cu cei mici.
Școlile care au obţinut cele mai bune rezultate în activitatea de colectare separată a deșeurilor pentru reciclare sunt: * Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu”, Mioveni; * Școala Gimnazială nr 1, Budeasa; * Şcoala Gimnazială „Mircea cel Bătrân”, Pitești; * Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Mioveni.
„Grija faţă de natură este o atitudine care poate şi trebuie să le fie insuflată copiilor încă de la începutul parcursului lor școlar. Încurajându-i pe copii să adopte practicile de colectare selectivă, punem de fapt bazele unui comportament responsabil faţă de mediu, benefic pentru viitorul lor şi al nostru. Proiectul Verde GO, pe care Dacia îl susține, este un demers care şi-a arătat deja pe deplin eficiența. Felicitări tuturor elevilor şi cadrelor didactice care au participat la concurs”, spunea Mihai Bordeanu, directorul general al Automobile Dacia.
„Acești 2.500 de elevi ce au participat la lecțiile din ghidul metodic Verde GO au inspirat alte mii de copii să dea o mână de ajutor și să colecteze, de acasă și de la școală, materiale ce au ajuns la reciclat. Împreună au ajuns la o cifră cum n-am mai întâlnit până acum. Mobilizarea celor mici ne demonstrează încă o dată că educația de mediu este cea care va provoca schimbarea de care are nevoie umanitatea pentru a supraviețui crizei climatice”, a declarat Teia Ciulacu, președintele Viitor Plus, un ONG românesc cu 16 ani de experiență în domeniul ecologiei.
„Felicit Automobile Dacia și Viitor Plus pentru proiectul Verde GO! Avem nevoie de astfel de inițiative, de oameni implicați care înțeleg importanța educației pentru mediu, de oameni care știu să mobilizeze alți oameni, să pună în mișcare un întreg mecanism. Sper că acest ghid metodic Verde GO va avea la nivelul țării un impact la fel de puternic ca în școlile din județul Argeș. De asemenea, felicit elevii și cadrele didactice care au participat la concursul educațional pe teme de reciclare, Verde GO! Cele 70.000 kg de materiale reciclabile se alătură celor peste trei milioane de kilograme de deșeuri abandonate, adunate prin efortul conjugat al celor care s-au implicat în Campania <Curățăm România>. În doar două luni de campanie, peste 20.000 de elevi, 30.000 de angajați ai instituțiilor aflate în subordinea, în coordonarea și în colaborare cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor şi peste 35.000 de voluntari au participat la aproape 4.000 de acțiuni de ecologizare şi peste 400 de dialoguri verzi organizate în școli”, a precizat Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.
„O întreagă comunitate s-a mobilizat pentru o acțiune extrem de importantă pentru mediul în care trăim. Lecțiile din ghidul Verde GO, adaptate prin conținut vârstei și capacității de înțelegere a școlarului mic, au pus bazele unei noi direcții în educația pentru protejarea mediului înconjurător. Cred că cel mai important este faptul că elevii au început să își schimbe comportamentul, determinându-i şi pe adulții din viața lor să recicleze, să nu mai facă risipă”, afirma spune Gabriela Nistor, învățător la Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân, Pitești.
Atașată valorilor dezvoltării durabile, Dacia va continua să susțină proiecte de protejare a mediului înconjurător, convinsă de importanța pe care le au educația de mediu şi promovarea comportamentelor responsabile faţă de utilizarea resurselor.
Verde GO este un proiect de educație și sustenabilitate care încurajează comportamentele responsabile față de mediul înconjurător. Campania este o inițiativă a asociației Viitor Plus, susținută de Dacia și Ministerul Mediului. Aceasta a adus în atenția publicului larg mesaje esențiale despre comportamentul și bunele practici în ceea ce privește colectarea separată, reducerea consumului, reutilizarea resurselor și reciclarea deșeurilor. Ele au fost evidențiate prin campanii de afișaj stradal (outdoor) și digital. Călătorii, fie ei șoferi, pasageri sau pietoni, au întâlnit în drumurile lor pe autostradă, în zone centrale sau în proximitatea supermarketurilor, din Argeș și București, mesaje de încurajare a comportamentelor responsabile. Mesajele au fost amplificate în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM. Încurajarea cu privire la activități pentru protejarea mediului înconjurător este continuată pe www.kilometrulbine.ro, unde, în secțiunea dedicată sunt articole și tips&tricks pentru colectarea separată.
Concursul Verde GO s-a adresat învățătorilor și elevilor din județul Argeș și a presupus desfășurarea de activități practice și educative despre Reciclare (colectare separată) pe durata anului școlar 2021-2022.
În cadrul concursului, învățătorii au utilizat ghidul metodic Verde GO. Școlile participante vor primi premii în valoare de 11.000 de lei în funcție de rezultatele lor în activitatea de colectare separată a deșeurilor pe parcursul concursului.
Asociația Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 16 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea și Biroul Eco. Viitor Plus – pentru oameni și natură. www.viitorplus.ro.
Citeşte şi ...
Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...