Acasă / SOCIAL / Copilărie fără delincvenţă” – PROIECT DE PREVENIRE A DELINCVENŢEI JUVENILE

Copilărie fără delincvenţă” – PROIECT DE PREVENIRE A DELINCVENŢEI JUVENILE

În perioada Octombrie 2014 – Martie 2015, la Şcoala Gimnazială ,,TUDOR MUŞATESCU” din Piteşti, Inspectoratul de Poliţie Argeş – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi D.G.A.S.P.C. Argeş implementează Proiectul ,,Copilărie fără delincvenţă”, proiect de informare şi prevenire a delicvenţei juvenile adresat minorilor sub 14 ani.

Proiectul este iniţiat de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi este finanţat prin programul de granturi al Comisiei Europene ,,Prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii” (ISEC). Activităţile se desfăşoară atât la nivel naţional, cât şi transnaţional, pe teritoriile celor două state partenere, Cehia şi Bulgaria.

Beneficiarii proiectului sunt copiii cu vârsta de până la 14 ani, părinţii şi profesorii acestora – pe componenta de informare/prevenire, precum şi poliţiştii şi specialiştii D.G.A.S.P.C. Argeş pe componenta de consolidare a capacităţii instituţionale.

Unul din pilonii centrali ai proiectului îl reprezintă campania preventivă ce îşi propune creşterea gradului de informare şi conştientizare a grupurilor ţintă (copii, părinţi, profesori) cu privire la comportamentele pre-delincvente şi delincvente, modalităţi de prevenire, gestionare a situaţiilor conflictuale, consecinţe legale etc.

Campania de prevenire are practic, trei paliere: un palier on-line, unul media şi un palier de informare în şcoli. În ceea ce priveşte palierul media este vorba de un spot video, în palierul on-line se va analiza un joc on-line şi pentru palierul de informare, poliţiştii de la structurile de prevenire în colaborare cu specialiştii D.G.A.S.P.C Argeş vor desfăşura activităţi cu elevii pe tema delincvenţei juvenile şi vor organiza concursuri tematice.

Un element inedit, ce ilustrează metodele moderne de prevenire a criminalităţii, este implicarea directă a elevilor în activităţi, nu numai în calitate de beneficiari, ci şi de organizatori.

Astfel, la nivelul scolii în care se derulează campania a fost creat ,,Consiliul de Prevenire a Criminalităţii”, constituit atât din elevi cu comportament meritoriu, cât şi din elevi cu probleme de comportament. Prin cooptarea copiilor la organizarea evenimentelor preventive se urmăreşte creşterea gradului de implicare şi responsabilizare, precum şi o mai bună asumare a atitudinii preventive.

Conceptul de ,,învăţare prin joc” va fi şi el ilustrat, prin crearea unui joc pe calculator, atractiv şi adaptat vârstei, prin care copiii să înveţe cum să gestioneze conflictele, cum să evite violenţa şi să se ferească de pericole.

Activităţile prevăzute în cadrul campaniei se vor derula pe o perioadă de 6 de luni.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

incendiile la locuințe

Când totul dispare, ce mai rămâne?

Deși tragem periodic semnale de alarmă, incendiile la locuințe continuă să provoace tragedii. În primele ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar