Acasă / EVENIMENT / Criză în justiţie

Criză în justiţie

Curtea-de-Apel-Piteşti1
În contextul discuțiilor despre reforma pensiilor speciale, cu trimitere directă către cele ale magistraților, judecătorii din toată țara au decis să protesteze, ceea ce înseamnă apariţie unei crize în tot sistemul judiciar. Prin urmare, şi personalul Curții de Apel Pitești, dar şi al instanţelor arondate (Argeş şi Vâlcea), a anunțat că, începând de miercuri, 21 iunie, nu va mai judeca decât urgențele.
„În cadrul Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Piteşti, în ședința din data de 20.06.2023, având pe ordinea de zi analiza evoluției proiectului privind pensiile de serviciu şi adoptarea măsurilor de protest necesare faţă de încălcarea statutului judecătorului în eventualitatea adoptării proiectului conform amendamentelor, s-au hotărât următoarele:
Adoptarea unei forme de protest începând cu data de 21 iunie 2023, constând în amânarea tuturor cauzelor cu excepția celor cu caracter urgent, respectiv:
* în materie penală: cauze în care sunt inculpați sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauze în care există riscul împlinirii termenului de prescripție în următoarele 6 luni, cauze în materia executării pedepsei, verificarea măsurilor asigurătorii, incidentele procedurale.
* în materie non-penală: ordonanțe președințiale, măsuri asigurătorii, suspendare provizorie executare, adopții și plasamente, achiziții publice având ca obiect dispozitive și echipamente medicale, medicamente și hrană din spitale, incidentele procedurale referitoare la aceste cauze.
Solicitarea imperativă a asigurării resurselor materiale și umane necesare unei normale organizări a activității instanțelor de judecată, în scopul respectării drepturilor la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor în termen rezonabil.
* transmiterea către Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatul Poporului, Președinții Camerei Deputaților și Senatului a unei solicitări de sesizare a Curții Constituționale pentru realizarea controlului de constituționalitate în situația în care proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor va fi adoptat (inclusiv amendamentele lansate în data de 29.05.2023).
* mandatarea Președintelui Curții de Apel Pitești pentru adoptarea unei rezoluții comune a Președinților Curților de Apel, la întâlnirea acestora ce va avea loc la data de 30.06.2023, la Iași, în funcție de parcursul legislativ de la data respectivă.
* în funcție de soluția legislativă, în situația în care aceasta se va adopta, convocarea unei noi adunări generale pentru a se decide continuarea sau încetarea protestului” – Curtea de Apel Piteşti.
Suprasolicitare
Potrivit aceleiaşi surse, în dezbaterea de marţi, magistraţii au avut în vedere faptul că, prin unele amendamente aduse la proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară se propune o soluţie normativă care nu reprezintă în fapt o etapizare, ci o modificare intempestivă a celor două condiţii de pensionare, ce ar avea ca efect faptul că persoanele care nu le îndeplinesc la momentul intrării în vigoare a legii, nu le vor realiza nici treptat, ci doar la sfârşitul perioadei de pretinsă etapizare, deşi la nivel declarativ se acreditează ideea unei aplicări etapizate. „Judecătorii Curţii de Apel Piteşti îşi desfăşoară activitatea în condiţiile unei suprasolicitări extreme, pe fondul unui dezechilibru cronic accentuat de lipsa resurselor umane şi materiale, rezolvarea acestor probleme fiind ocolite în mod constant de factorii decidenţi. În hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor din data de 31 mai 2023 s-a dezbătut situaţia creată ca urmare a proiectului de lege pentru modificarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, inclusiv amendamentele lansate în spaţiu public în data de 29 mai 2023, în contextul iminentei adoptări a acestora, în mod total netransparent şi cu încălcarea gravă a principiului cooperării loiale între puterile statului. Prin aceste hotărâri, la nivel național, inclusiv prin Hotărârea nr. 3 din 31 mai 2023 a Adunării generale a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Pitești, s-a solicitat ca orice soluţie legislativă să fie urmarea dialogului loial între puterea judecătorească şi cea legislativă, pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanţiile constituţionale şi demnitatea statutului de judecător, precum şi ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie, iar orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă”, a transmis conducerea acestei instanţe.
Criză de personal
De asemenea, cu ocazia dezbaterilor din cadrul adunărilor generale, s-a solicitat imperativ asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale organizări a activităţii instanţelor de judecată, în scopul respectării drepturilor cetăţenilor la un proces echitabil, obiectiv care nu poate fi atins în condiţiile continuării părăsirii sistemului judiciar de către judecători, în contextul lipsei de predictibilitate a statutului judecătorilor şi procurorilor, cât şi a unui dialog real al celorlalte puteri ale statului cu autoritatea judecătorească. „S-a constatat că nu s-a înregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele la preconizata lege de modificare a Legii 303/2022 au fost menţinute, la fel cum a fost menţinută şi afirmaţia făcută de reprezentanţii celorlalte puteri privind adoptarea acestora în scurt timp, în pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instanţele judecătoreşti. În acest condiţii, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de înlăturat, din perspectiva organizării instanţelor în acord cu elementele dreptului la un proces echitabil”, precizează sursa citată.
Pensia e de serviciu, nu specială
„Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare. Pensia judecătorilor, de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere”, mai precizează Curtea de Apel Piteşti.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Accident rutier pe A1, sensul spre Pitești

Accident rutier pe A1, sensul spre Pitești

Accident rutier produs pe Autostrada A1, sensul spre Pitești, zona Pasarela Cireșu, în care sunt ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar