Acasă / SOCIAL / Desfiinţarea unităţilor protejate, în atenţia forurilor europene

Desfiinţarea unităţilor protejate, în atenţia forurilor europene

ArgeseniMitingHandicap01Azi, OUG nr. 60/2017, care săptămâna trecută a scos în stradă sute de persoane cu handicap angajate în unităţi protejate autorizate (UPA), ar trebui să intre în vigoare. Aflaţi în pericol de a ajunge şomeri, oameni imobilizaţi în fotolii rulante ori care se folosesc de cârje, semicârje, cadre de mers fixe sau mobile au protestat ore-n şir în faţa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, exprimându-şi nemulţumirea faţă de ordonanţa precizată, care ar lăsa fără locuri de muncă peste 2.000 de persoane cu handicap.

Argeşeni la miting
La protestul din 22 august, cea mai numeroasă delegaţie, cu mai bine de 30 de reprezentanţi, a fost cea a unităţii protejate „Împreună” a filialei Argeş din cadrul Asociaţiei de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic-România, unde jumătate dintre angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi. În pofida memoriilor depuse şi a demersurile întreprinse la decidenţi, până acum Guvernul nu a avut vreo reacţie. În opinia noastră, o astfel de atitudine denotă dezinteres, sfidare, lipsă de respect şi, de ce să n-o spunem, batjocură faţă de cei care au avut curajul de a-şi cere în stradă dreptul la muncă, la demnitate, la normalitate. „Vrem să muncim, nu să cerşim!”, „Loc de muncă protejat, nu pomană de la stat!” sau „Dacă vă pasă de noi, ordonanţa – înapoi!” au fost doar câteva dintre sloganurile strigate de manifestanţi. Reflectată pe larg de mijloacele mass-media, informaţia a făcut înconjurul lumii, presa internaţională publicând 51 de articole despre problemele revendicate de protestatari.

Comisia Europeană, sesizată
Subiectul a ajuns pe masa organismelor europene, în sensul că, marţi, Asociaţia Europeană a Furnizorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilităţi – EASPD – care reprezintă peste 15.000 servicii de asistenţă pentru persoanele cu dizabilităţi din întreaga Europă a solicitat Guvernului României să revizuiască OUG nr. 60/2017 şi să întârzie intrarea ei în vigoare. Totodată, având în vedere prioritatea Comisiei Europene de a aborda nivelurile ridicate ale şomajului pentru persoanele cu dizabilităţi, EASPD a solicitat şi CE să se sesizeze şi să ceară autorităţilor române revizuirea OUG nr. 60.

Amânare
Ordonanţa a intrat în dezbaterea Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului, care a dat aviz favorabil cu amendamentul amânării până în aprilie 2018 a modificărilor aduse art. 78 care vizează desfiinţarea a circa 700 de unităţi protejate în care lucrează 3.900 de angajaţi, din care peste 2.000 sunt persoane cu dizabilităţi, şi menţinerea actualei forme a Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. De la Senat, ordonanţa va ajunge la alte două comisii, cea de sănătate publică, respectiv de muncă, după care va fi trimisă la Camera Deputaţilor care e for decizional.

Solidari cu ei
În ceea ce ne priveşte, ca parteneri media ai ASCHF-R Argeş, suntem solidari cu demersurile făcute şi considerăm că OUG nr. 60/2017, care e ruptă de realitate şi e o ruşine pentru un stat care se vrea european, trebuie de-a dreptul anulată, nu doar amânată. Înainte de a o fi elaborat, oare de ce ministrul Lia Olguţa Vasilescu nu s-a consultat cu reprezentanţii legitimi ai organizaţiilor naţionale care-i reprezintă pe cei cu handicap? Alături de cele 144 de ONG-uri membre ale Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, de RISE-Reţeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserţie prin Activitate Economică, de DizabNet-Federaţia Organizaţiilor din Domeniul Dizabilităţii, de sutele de unităţi protejate autorizate sperăm ca atât senatorii, cât şi deputaţii, indiferent de formaţiunea politică din care fac parte, să sprijine modificările propuse de aceste ONG-uri reprezentative pentru persoanele cu handicap. De asemenea, facem apel la toţi parlamentarii de Argeş să le fie alături acestor oameni care sunt semenii noştri şi în niciun caz nu trebuie aruncaţi la marginea societăţii. În altă ordine de idei, atragem atenţia la modul cel mai serios că, pentru a fenta obligaţiile prevăzute în ordonanţă (angajarea a 4% din personal persoane cu handicap sau în caz contrar să plătească dublul sumei actuale pentru fondul de handicap), angajatorii care au mai mult de 50 de salariaţi pot disponibiliza o parte dintre ei, numai pentru a se situa sub normativul prevăzut în lege.
În fine, aflăm că Tribunalul Iaşi a admis primele trei acţiuni în care persoane cu handicap angajate în unităţi protejate au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale pentru încălcarea dreptului la muncă şi măsuri discriminatorii prin adoptarea OUG 60/2017. Este un început care, dacă ordonanţa nu va fi retrasă, va fi urmat de alte mii de oameni.
Val. N

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Concert filarmonica Dacika

Dacika, la Filarmonica Pitești

Filarmonica Pitești organizează duminică, 22 decembrie, de la ora 19.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești, ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar