Acasă / EVENIMENT / Dezbateri organizate de Ministerul Turismului la Consiliul Județean

Dezbateri organizate de Ministerul Turismului la Consiliul Județean

Consiliul Județean Argeș și Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului au organizat astăzi o întâlnire pe tema înființării și operaționalizării Organizațiilor de Management al Destinației (OMD). La eveniment au participat Tudorița Lungu – secretar de stat în Ministerul Turismului, Camelia Tărniceru – șef serviciu Ministerul Turismului, Adrian Dumitru Bughiu – vicepreședinte Consiliului Județean Argeș, Radu Perianu – prefectul județului Argeș, Marius Cristian Puiu – administrator public al județului, Roxana Stoenescu – director Direcția Cultură, Turism și Tineret, consilieri județeni, primari, viceprimari din localitățile aflate în special zonele turistice ale județului, reprezentanți ai administrației locale, ai societăților economice și asociațiilor de turism. 

 

“Înființarea OMD-urilor este o provocare pentru România și cred că, după intrarea în UE și NATO, este momentul cel mai important. România poate atrage 100 de miliarde de euro, 29 de miliarde prin PNRR, 43 pe Fondurile de Coeziune, 20 de miliarde pe politica comună agrară. Asta stă în fața României pe următorul exercițiu financiar! Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului are câteva obiective de îndeplinit. Unul dintre acestea este înființarea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD)  Regionale, opt OMD-uri în cele opt regiuni istorice ale României. Organizațiile de Management al Destinației (OMD) reprezintă o nouă formă de gestionare a destinațiilor turistice, care permite dezvoltarea turismului, cu implicații directe în creșterea circulației turistice, a volumului de încasări din turism atât la nivel local, cât și la nivel național”  Tudorița Lungusecretar de stat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului .  

”Argeșul are un potențial turistic extraordinar iar noi, ca administrație județeană, susținem și vom susține dezvoltarea turismului nostruȘi asta, dacă este să ne referim doar la faptul că o parte din fondurile europene atrase de Consiliul Județean Argeș vizează obiective turistice, Cetatea Poenari, Muzeul Județean Argeș, Galeria de Artă  Rudolf Schweitzer–Cumpăna”. De asemenea, ne dorim să accesăm absolut tot ceea ce ține de fonduri nerambursabile și încercăm să revitalizăm și proiectul legat de Molivișu, chiar dacă am văzut că acum sunt unii care își revendică reușita acestui proiect deși ei nici măcar nu știu unde se află Molivișu. Din punct de vedere turistic, potențialul cel mai mare al județului este Valea Argeșului, tocmai pentru că acolo zona este una promovată și la nivel național și internațional, dacă luăm în calcul Transfăgărășanul, Barajul Vidraru, dacă luăm în calcul dezvoltările pe care le facem noi, gen Cetatea Poenari. Să nu uităm că drumul de la Pitești spre Transfăgărășan trece și prin Curtea de Argeș care are o serie de obiective și atracții turistice religioase. Potențialul există la nivelul județului Argeș drept pentru care consider întâlnirea noastră foarte utilă și îmi doresc să fie premisa unei dezvoltări viitoare pe zona aceasta –  Adrian Dumitru Bughiuvicepreședinte Consiliului Județean Argeș. 

  OMD-ul local se va înființa pe baza asocierii unității/lor administrativ-teritoriale din componența destinației cu plătitori de taxe speciale pentru promovare turistică și/sau alte entități care plătesc cotizație. Printre criteriile minime impuse, menționăm: destinația să fie atestată ca stațiune turistică de interes local/național sau să existe minimum 100 de locuri de cazare în structuri de primire turistice clasificate și un buget minim de 30.000 euro echivalentul în lei. 

 OMD-ul județean se va înființa pe baza asocierii unității administrativ-teritoriale județene din componența destinației cu plătitori ai cotizației de membru conform statutului, inclusiv OMD-urile locale de pe raza județului. Printre criteriile minime impuse, menționăm: să existe minimum 1.000 de locuri de cazare în structuri de primire turistice clasificate în cadrul destinației și un buget minim de 100.000 euro echivalentul în lei. 

 OMD-ul regional se va înființa prin asocierea formată din unul sau mai multe OMD-uri județene cu unități administrativ teritoriale județene care nu fac parte dintr-un OMD județean și/sau alte entități care nu fac parte dintr-un alt OMD local sau județean din regiune și care plătesc cotizație conform statutului. Regiunile sunt: Banat-Crișana, Bucovina, Dobrogea, Maramureș, Muntenia, Moldova, Oltenia și Transilvania. Printre criteriile minime impuse, menționăm: să existe minimum 10.000 de locuri de cazare în structuri de primire turistice clasificate în cadrul destinației și un buget minim de 250.000 euro echivalentul în lei. 

 OMD-ul național se va înființa din membri ai autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului, ai OMD-urilor regionale, dar și ai altor entități publice și alte organizații private relevante în domeniul turismului, înființate și înregistrate în conformitate cu dispozițiile legale, cu reprezentativitate la nivel național și care nu fac parte dintr-un alt OMD, indiferent de nivel, fiind un organism cu rol în realizarea și implementarea strategiei de dezvoltare și marketing turistic a destinației România. Reforma OMD-urilor este cuprinsă și în Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 11: Turism și cultură. 

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Accident rutier pe A1, sensul spre Pitești

Accident rutier pe A1, sensul spre Pitești

Accident rutier produs pe Autostrada A1, sensul spre Pitești, zona Pasarela Cireșu, în care sunt ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar