Judeţul Argeş este predispus la numeroase situaţii de urgenţă, de la furtuni şi viscole, inundaţii, îngheţ şi înzăpeziri, avalanşe, la tornade, cutremure, risc nuclear (inclusiv radioactiv), căderi de obiecte din atmosferă sau OZN-uri. Astfel, din 21 de posibile situaţii de risc, 20 vizează judeţul nostru. Autorităţile, dar şi operatorii ecnomici din zonă au conlucrat pentru a întocmi o hartă de risc în care sînt expuse toate situaţiile de urgenţă, modalitatea şi timpii de intervenţie. Acest subiect a fost aprofundat în conferinţa de ieri a Prefecturii.
In cursul saptamanii trecute au fost intrunite 2 sedinte extraordinare ale Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Arges in scopul cartografierii si intocmirii unor harti de risc la nivelul judetului Arges, pe baza inventarierii principalelor surse generatoare de situatii de urgenta, precum si pe baza evaluarii istoricului calamitatilor cu care judetul nostru s-a confruntat in ultimii 25 de ani (inundatii, cutremure, avalanse, incendii, explozii, samd).
Solicitarea a venit din partea Viceprim-ministrului pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea si se refera la identificarea tuturor categoriilor de risc de la nivelul intregului judet. In plus, pe langa aceste harti, s-au intocmit si asa numitele Registre de capabilitati care cuprind inventarierea tuturor resurselor de interventie umane si tehnice de la nivel de municipiu, oras si comuna pe care le putem utiliza in cazuri de situatii de urgenta, mijloace care apartin atat institutiilor statului, cat si agentilor economici. Resursele au fost grupate pe urgente de interventie, pe 3 coduri – Alpha (pentru resursele disponibile 24 de ore din 24, cu timp de operationalizare de la 3 pană la 60 de minute), Bravo (pentru resursele ce se pot operationaliza intr-un interval mai mare de 60 de minute) si Charlie (cele care presupun mobilizarea unor resurse suplimentare.
Altfel spus, cele doua situatii intocmite la nivel judetean au ajutat la reanalizarea tuturor procedurilor de interventie pentru fiecare tip de risc in parte si, totodata, ne vor ajuta sa avem o radiografie mai buna asupra mijloacelor cu care putem actiona in cazul producerii unui accident, putand scurta foarte mult timpii de reactie.
Precizam faptul ca in judetul Arges se regasesc 21 din cele 22 de tipuri de risc identificate de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, (mai putin risc de poluare maritima si de coasta) insa nu dorim ca cetatenii sa se alarmeze sau sa considere iminenta producerea unei situatii de risc. Trebuie inteles si stiut faptul ca noi, autoritatile, trebuie sa depunem toate eforturile pentru a preveni si limita cat de mult posibil efectele- daca situatia o impune.
In plus, pana la finalul lunii, impreuna cu toate institutiile din judet, se va face un necesar de echipamente de interventie- fie ca discutam de autospeciale de pompieri, barci, masini de descarcerare, masini pentru ambulanta- pe care il vom inainta Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul MAI, condus de secretarul de stat Raed Arafat, sperand sa putem obtine finantari de orice fel pentru a mari stocul de tehnica de interventie din judet.
Mihai N.