Procurorii din DNA Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Marin Puchin, la data faptei primar al comunei Lăcusteni, județul Vâlcea, pentru comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Trei complici
În acelaşi dosar au mai fost cercetaţi şi trimise în judecată alţi trei suspecţi persoane fizice. Primul dintre ei este reprezentant al unei societăți comerciale pentru infracţiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Cel de al doilea era, la data faptei, reprezentant al aceleiași societăți comerciale, tot pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene. Cel de al treilea era, tot la data faptei, diriginte de șantier, pentru comiterea aceluaşi gen de infracţiuni.
Documente false
Potrivit rechizitoriul întocmit de procurorii Anticorupţie piteşteni rezultă că,
în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile ce avea ca obiect „Alimentare cu apă, canalizare și epurare a apei uzate în comuna Lăcusteni”, în perioada 2010 – 2011, primarul Marin Puchin ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe înscrisuri false ce conțin date necorespunzătoare realității cu privire la lucrările executate (situații de plată, devize, centralizatoare, rapoarte de execuție, declarații de cheltuieli, procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă etc.). O parte din aceste documente i-au fost puse la dispoziție edilului de către ceilalți trei inculpați.
Probe recoltate din alte surse
„Cu titlu de exemplu precizăm că autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă ar fi fost emisă pe baza unor probe de apă recoltate din alte surse decât cele pentru care s-a cerut autorizarea. Concret, apa recoltată din puțurile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste secții de mecanizare, conținea amoniu peste limitele normale. Pentru a obține probe curate, primarul Puchin ar fi mers personal într-o comună învecinată, de unde ar fi recoltat probe de apă pe care le-a depus ulterior la Direcția de Sănătate Publică Vâlcea”, precizează DNA Piteşti.
Sechestru
Prin aceste demersuri, cei în cauză ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în valoare de 8.757.329 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în dosar. Pentru recuperarea prejudiciului procurorii
au dispus măsuri asigurătorii prin aplicarea sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Citeşte şi ...
Accident rutier între trei vehicule pe A1, km 88
Accident rutier între trei vehicule, produs pe A1, km 88, sensul spre Pitești. Sunt identificate ...