Acasă / EVENIMENT / Expoziția temporară „Casa Regală a României”, la Muzeul Județean Argeș

Expoziția temporară „Casa Regală a României”, la Muzeul Județean Argeș

Miercuri, marcând Ziua Regalității, la Muzeul Județean Argeș, a fost vernisată expoziția temporară „Casa Regală a României”. Sunt prezentate fotografii, medalii, tablouri și alte obiecte inedite din patrimoniul Muzeului Județean care, împreună, reușesc să spună povești interesante despre regii și reginele României.
Prezent la eveniment, Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, a apreciat eforturile conducerii Muzeului de a readuce în prim-plan prin activitățile sale momentele importante din istoria României, printre acestea numărându-se și obiectivele istorice atinse în perioada regalității.
„Muzeul Județean Argeș este foarte implicat în această perioadă în activități importante care evidențiază trecutul nostru, iar luna mai este plină de evenimente în acest sens. Desigur, nici o dată atât de importantă care are legătură cu Casa Regală nu putea fi trecută cu vederea, nici de celelalte instituții de cultură din subordinea noastră, nici de Muzeul Județean Argeș. Ori de câte ori avem ocazia, noi, Consiliul Județean Argeș, încurajăm acest gen de activități pentru că ținem la istoria noastră și încercăm să conștientizăm generațiile care urmează să fie la curent cu ceea ce presupune modernizarea României” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

La rândul său, managerul Muzeului Județean Argeș, istoricul Cornel Popescu, a evidențiat strânsele legături pe care Casa Regală le-a avut cu județul Argeș și implicarea oamenilor politici argeșeni în atingerea, alături de regi, a marilor obiective ale țării – independența, unificarea și modernizarea României.
„Cu primele reședințe voievodale, primul scaun metropolitan, cu primele capitale la Curtea de Argeș și Câmpulung, sau Pitești – reședință domnească temporară, Argeșul are strânse legături cu domnitorii din Țara Românească și, în istoria mai recentă, cu Casa Regală. Trebuie să subliniem că dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen nu ar fi ajuns pe tronul României fără ajutorul unor argeșeni – Goleștii și Brătienii. Ion C Brătianu l-a însoțit pe Carol I, cel care a înnoptat prima dată pe teritoriul României în Argeș, la Golești. Tot aici, Carol I a semnat și primul său act prin care a fost amnistiat Calinic Miclescu, Mitropolitul Moldovei. La București, prima sa reședință a fost o casă Goleștilor. Regii și reginele României își dorm somnul de veci tot în județul nostru, la necropola de la Curtea de Argeș. Carol I, încoronat la 10 mai 1866, a avut cea mai lungă domnie din istoria noastră, 48 de ani, cu un an mai mult decât Ștefan cel Mare și Sfânt. Carol I ne-a adus Independența, a adus în granițele patriei Dobrogea, a ridicat România de la rangul de principat la rangul de regat și este cel care va implementa pentru prima dată numele de România, prin prima Constituție adoptată. De Ferdinand I se leagă finalizarea unui proces istoric, acela de desăvârșire a Unității naționale prin Marea Unire” – Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

prins în flagrant - droguri de risc

Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar