Acasă / EVENIMENT / Fără repere morale, pe calea pierzaniei

Fără repere morale, pe calea pierzaniei

V-am relatat că un elev de la Colegiul „I.C. Bătianu” din Piteşti a fost condamnat la închisoare pentru trafic de stupefiante. Tatăl său, Iulian Untaru, profesor la acelaşi colegiu, a murit zilele trecute răpus de o boală nemiloasă. Dar şi de inimă rea, ştiindu-şi copilul în puşcărie. Deşi anunţase autorităţile că a găsit la băiatul lui plicuri cu substanţe suspecte, nu a primit sprijinul la care spera.

Tot mai mulţi tineri, inclusiv elevi, consumă droguri chiar de pe la 13-14 ani, dar în lipsa unor soluţii/politici eficiente, şansele lor de recuperare sunt aproape nule. La sfârşitul lunii septembrie, în evidenţele Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Argeş erau 58 de consumatori de stupefiante cărora li se acordă asistenţă medicală, psihiatrică şi socială. Sunt cei care din proprie iniţiativă au solicitat sprijin pentru a scăpa de dependenţă. Dar numărul real al acestor persoane este mult mai mare. Despre acest fenomen îngrijorător am stat de vorbă cu sociologul dr. Octavian Mihai Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene.

octavian-mihai-sachelarieCriză de valori
Potrivit sociologului Sachelarie, o societate fără valori autentice, fără repere, fără solidaritate în jurul unui proiect comun este lipsită de orizont. Dincolo de declaraţiile politice, România nu are, acum, un adevărat proiect de ţară, pe o perioadă de 50-100 de ani. Au fost împrumutate tot felul de modele, de politici aşa-zis publice, dar nu s-a făcut o decantare, o evaluare a posibilităţilor de adaptare la specificul intern. Lipsa valorilor, a reperelor, a modelelor nu face altceva decât să deschidă calea consumului de substanţe interzise. Pentru unii tineri viitorul se reduce la existenţă şi la clipa de moment. Pe de altă parte, consumul este o modalitate de revoltă faţă de ceea ce nu oferă societatea. Dacă n-ar exista cerere pe piaţa consumatorilor de droguri, n-ar fi nici ofertă.

Anturajul
„În altă ordine de idei, a continuat directorul Bibliotecii Judeţene, un aport decisiv care duce la consum îl constituie anturajele în care ajung aceşti copii şi tineri. Pentru a fi admişi în grup, ei trebuie să se conformeze unor reguli nescrise stabilite de lideri îndoielnici. Acolo se regăsesc copii cu foarte mulţi bani care, din teribilism, din curiozitate, din dorinţa de a ieşi cumva în evidenţă, dar mai ales pentru a fi primit în gaşcă, aşa cum zic ei, încep să consume droguri uşoare la început, după care odată instalată dependenţa, ajung să recurgă la stupefiante din ce în ce mai puternice. Iar finalul nu e greu de bănuit: în lipsa ajutorului specialiştilor, al centrelor de dezintoxicare, se ajunge la supradoze, care sunt letale”.

Lipsiţi de afectivitate
„În acest iureş social fără precedent, în alergătura haotică spre nicăieri, a continuat dânsul, copiii sunt lipsiţi de supravegherea familiei. Crezând că-i ajută – ceea ce e total fals – părinţii, prea ocupaţi cu probleme existenţiale zilnice, le asigură sume prea mari pentru nevoile reale ale unui adolescent. Or, banii nu ţin loc de afectivitatea părintească, iar acest lucru îi marchează pe copii. Puţini sunt cei care rezistă tentaţiilor, care din fericire nu au pus stăpânire şi pe mediul sătesc, unde copiii şi tinerii încă au respect pentru familie, pentru vecini, pentru trecătorii necunoscuţi. Când vin de la şcoală, de la facultate ori de la serviciu – fiindcă unii lucrează – se apucă de muncă în gospodărie, au o altă preocupare, sănătoasă” – a spus sociologul.

În cârciumi, nu în bănci
„Nu în ultimul rând aş vrea să aduc în atenţie o altă problemă: prezenţa elevilor în cârciumi chiar de pe la ora 8.30-9, când în mod normal ar fi trebuit să fie în bănci, la cursuri. Nu-i ia nimeni la întrebări, patronii nu se gândesc că şi copiii lor ar putea fi tot într-un bar. Eu ştiu că orice instituţie şcolară are un regulament propriu de organizare şi funcţionare, valabil de la elev la cadre didactice şi restul personalului, norme care nu sunt respectate. Copiii sunt opera noastră, avem copii extraordinari, cu o inteligenţă de invidiat, dar adulţii trebuie să-şi asume eşecurile lor. Lipsiţi de suport afectiv, tot mai mulţi copii au probleme psihice. Azi, casele de pariuri, cluburile de noapte, discotecile au luat locul instituţiilor de cultură autentice. Decidenţii ar trebui să analizeze problemele, să găsească soluţii, alternative care să-i împiedice pe tineri s-o apuce pe calea consumului de droguri. Adică pe calea pierzaniei!”, afirma Mihail Octavian Sachelarie.

Val. NICOLAU

Despre Administrator

Citeşte şi ...

466043727_10234578332989568_5096655413277771799_n

,,Toamna în viziunea artiștilor contemporani”,organizată de artistul plastic Mihaela Viorela Martin

Vineri, 8 noiembrie ,ora 12,,,Galeria.art „din Pitești a fost gazda expoziției de artă plastică,,Toamna în ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar