Acasă / SOCIAL / Flacara Centenarului a fost aprinsă la Mausolul Mateiaș

Flacara Centenarului a fost aprinsă la Mausolul Mateiaș

Flacara Centenarului a fost aprinsa la Mausoleul Mateias 5 Flacara Centenarului a fost aprinsa la Mausoleul Mateias

Joi, 25 octombrie 2018, cu ocazia Zilei Armatei Române la Mausoleul Mateiaș a fost aprinsă Flacăra Centenarului – un omagiu de cinstire și de pomenire a eroilor căzuți pe front în Primul Război Mondial, pentru înfăptuirea Marii Uniri. Aici, în această zonă, s-a înregistrat prima jertfă dată de Armata Română în Primul Război Mondial, pe culoarul Rucăr – Bran – locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, cel care se afla, la momentul morţii, în fruntea soldaţilor din Regimentul 30 Dorobanţi „Muscel”. Pentru sacrificiul său, dar și a celorlalți eroi căzuți în Primul Război Mondial a fost ridicat Mausoleul de la Mateiaș, cel mai mare monument din această parte a Carpaților.
La poalele Mausoleului, un sobor de preoți a ținut o slujba de pomenire pentru cei ce și-au dat viața pentru Patrie, în memoria lor fiind aprinsă și Flacăra Centenarului, de către președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, împreună cu prefectul Emilian Dragnea, primarul municipiului Câmpulung, Liviu Târoiu, și primarul comunei Valea Mare Pravăț.

În semn de apreciere pentru promovarea valorilor autentice locale și naționale, a respectului pentru istorie și identitate națională, președintele Consiliului Județean Argeș a acordat medalii centenare realizatoarei tv Lucia Hossu Longin, precum și prefectului Emilian Dragnea, reprezentantilor Armatei Române în Argeș, directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Mușat și primarilor municipiului Câmpulung și comunei Valea Mare Pravăț. Totodată, participanții la momentele solemne, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, ai instituțiilor publice argeșene, parlamentari, primari argeșeni, consilieri județeni, precum și tineri și copii musceleni, au depus coroane de flori și flori, în acordurile Fanfarei „Argeșul” a Centrului Cultural Județean Argeș. Aici, la Mateiaș, își găsesc odihna veșnică 483 de soldați și ofițeri, iar cele 31 de plăci de marmură de pe pereții criptei cuprind numele tuturor celor 3.100 de eroi români ce au căzut în luptele pentru apărarea plaiurilor argeșene, muscelene și naționale. După ceremonie, la Lerești, a avut loc premiera filmului documentar „Dorobanții de Argeș și Muscel – în prima linie a frontului”, film realizat de Lucia Hossu Longin, în cadrul proiectului „Cine’Marele Război”, finanțat de Ministerul Culturii si Identitatii Naționale și derulat prin Centrul Cultural Județean Argeș.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

incendiile la locuințe

Când totul dispare, ce mai rămâne?

Deși tragem periodic semnale de alarmă, incendiile la locuințe continuă să provoace tragedii. În primele ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar