Acasă / EVENIMENT / General de armată argeșean, săltat de mascați

General de armată argeșean, săltat de mascați

Generalul argeșean Mihai Chiriţă a fost arestat marți seară după ce a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la patru ani de închisoare pentru că a primit şpagă pentru a angaja mai multe persoane în cadrul unităţii militare pe care o conducea. Totul a ieșit la iveală în 2010 când atât generalul Chiriţă cât şi generalul de brigadă Ioan Marian au fost arestaţi în urma denunţurilor unor persoane care susţineau că li s-a cerut mită la examenele de admitere. Alţi 114 militari au mers, atunci, în arest alături de cei doi ofiţeri superiori. Printre ei şi maiorul Onel Crinu Ionuţ, arestat la rândul său aseară pentru că are de ispăşit o pedeapsă de trei ani de închisoare. Cei doi au fost duşi direct la Penitenciarul Colibaşi.
Filmul șpăgii
Procurorii DNA au dezvăluit, conform mediafax.ro, cum funcţiona sistemul pus la cale de cei doi generali: „Cu privire la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, s-a stabilit că în luna august 2010 s-au organizat în această unitate două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi de subofiţeri.
Înainte de susţinerea primului concurs, asupra comandantului unităţii, colonelul Diaconu Valerică, au început să exercite presiuni şi influenţe şi alte cadre militare, pentru a favoriza o serie de candidaţi. Unele dintre aceste cadre aveau grade şi funcţii superioare, cum ar fi generalul maior Mihai Chiriţă, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, colonelul Vasile Belciug, fost comandant al Garnizoanei Piteşti, colonelul Ion Constantin, colonelul Ioan Burghelea, colonelul Vasile Vreme, colonelul Nicolae Mitu, colonelul Mihăiţă Băleanu, colonelul Stan Condruz, colonelul Gabi Costel Drăgoescu, locotenent colonel Gheorghe Anghelina şi alţii. Scopul final urmărit era distribuirea grilelor de răspuns înaintea susţinerii probelor scrise pentru candidaţii favorizaţi de cei în cauză, au mai arătat procurorii.
Astfel, la primul concurs, comandantul unităţii militare din Piteşti Valerică Diaconu a întocmit o listă cu 50 de candidaţi susţinuţi de diferite cadre militare, cărora urma să li se distribuie grilele de răspuns. Preşedintele comisiei s-a împotrivit parţial, în sensul distribuirii către candidaţi a grilei doar pentru una din cele două probe (limba engleză). Distribuirea efectivă a grilei s-a efectuat în noaptea de dinaintea susţinerii probei, de către maiorul Ovidiu Georgel Boşutar, din aceeaşi unitate militară, prin metoda mesajelor SMS, potrivit procurorilor.
Din cauza nedistribuirii grilei şi la proba a doua (matematică fizică), majoritatea candidaţilor favorizaţi au fost declaraţi respinşi, fapt ce a atras ameninţări asupra conducerii unităţii din partea celor care interveniseră.
Generalul maior Mihai Chiriţă a susţinut zece candidaţi la acest prim concurs, ameninţându-l pe Valerică Diaconu pentru nedistribuirea grilei şi la proba a doua, au mai scris procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.
După câteva zile, la aceeaşi unitate s-a organizat al doilea concurs, unde Mihai Chiriţă a susţinut alţi zece candidaţi, determinându-l pe comandantul unităţii să facă demersuri pentru a asigura distribuirea grilei la ambele probe. Alături de acesta, şi alţi ofiţeri au exercitat presiuni asupra comandantului unităţii, în sprijinul unui număr de 61 de candidaţi, cărora li s-au distribuit răspunsurile pentru ambele probe, prin aceeaşi metodă şi de către aceeaşi persoană. Grilele respective au fost obţinute de la preşedintele comisiei de concurs, colonelul Nicolae Zamfirache, au susţinut procurorii.
Prin urmare, la unitatea militară din Piteşti, 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal, fiind astfel înlăturaţi alţi 70 de candidaţi care ar fi fost îndrituiţi la ocuparea locurilor respective. Aceştia din urmă s-au constituit părţi civile sau vătămate în cauză pentru suma totala de 194.080 lei şi 52.000 euro.
În vederea confiscării sumei care a făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, în cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător pe bunurile imobile ale mai multor inculpaţi.
În total s-a stabilit că, în această grupare infracţională, o parte din inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 euro ca preţ al traficării influenţei. Printre aceştia ar fi generalul de brigadă Marian Ion, colonelul Vasile Belciug, lt. colonelul Dan Costel Crăciuneanu şi maiorul Crinu Ionuţ Onel.”, precizează mediafax.ro.

Adrian Dragomir

Despre Administrator

Citeşte şi ...

466043727_10234578332989568_5096655413277771799_n

,,Toamna în viziunea artiștilor contemporani”,organizată de artistul plastic Mihaela Viorela Martin

Vineri, 8 noiembrie ,ora 12,,,Galeria.art „din Pitești a fost gazda expoziției de artă plastică,,Toamna în ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar