În această dimineață, biologii, chimiştii şi biochimişti din laboratoarele de analize ale spitalelor din judeţ au declanşat un protest spontan. A fost vorba despre grevă japoneză care a durat între orele 9 şi 11, iar protestatarii s-au declarat nemulţumiţi de inechităţile din grila de salarizare din noua lege a salarizării unitare. De asemenea, nemulţumirea este generată şi de faptul că doar medicii şi asistentele beneficiază de majorări, nu şi celelalte categorii profesionale din domeniul sănătăţii şi anume biologi, chimişti şi biochimişti, fiziokinetoterapeuţi, psihologi şi asistenţi sociali, îngrijitori şi registratori medicali, personalul TESA şi administrativ.
Memoriu semnat de 1.000 de oameni
Aproape 1.000 de persoane din întreaga ţară au semnat un memoriu în care se cere modificarea grilelor de salarizare din Legea cadru 153/2017 pentru aceste categorii profesionale, care a fost depus la cabinetul primului ministru, la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, la Ministerul Sănătăţii şi la Camera Deputaţilor. Potrivit protestatarilor, până la intrarea în vigoare a prezentei legi, salariile biologilor, biochimiştilor, chimiştilor principali erau aproximativ egale cu cele ale medicilor specialişti de laborator, iar acum raportul de salarizare este de aproximativ 1 la 4. Modificare grilei îi afectează şi pe biologii, biochimiştii, chimiştii din învăţământul medical superior.
Susţinuţi de Sanitas
„Sindicatul Sanitas Argeş şi Federaţia Sanitas din România susţin acţiunile spontane ale colegilor noştri. Consider că sunt justificate nemulţumirile lor, atât cele legate de inechităţile salarile, cât şi de faptul că nu beneficiază şi de creşteri salariale începând cu 1 martie 2018. Deşi noi, reprezentanţii sindicatelor, am semnlat toate aceste probleme, ale tututor categoriilor profesionale, atât înainte de a se vota legea cât şi apoi, nu s-au găsit soluţii şi s-a ajuns în această situaţie. Consider că şi biologii, chimiştii şi biochimiştii, precum şi celelalte specialităţi, sunt parte componentă a sistemului de sănătate şi contribuie în egală măsură la realizarea serviciilor medicale asigurate pacienţilor, deci ar fi trebuit să aibă aceleaşi drepturi ca medicii şi asistenţii. Luni, 12 martie, a fost convocată o şedinţă extraordinară a Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas şi Biroul Executiv, ocazie cu care, pe fondul acestor nemulţumiri, vom stabili un program de acţiuni de protest”, a declarat Doina Fănică, preşedinte Sindicatul Sanitas Argeş.