Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 51 de percheziţii, în 4 judeţe şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală în domeniul tranzacţiilor intracomunitare cu materiale de construcţii.
La data de 8 mai a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti au efectuat 51 de percheziţii la locuinţele unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală în domeniul tranzacţiilor intracomunitare cu materiale de construcţii.
La acţiune au participat şi poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Bucureşti, Craiova, Călăraşi şi Dâmboviţa, poliţişti din cadrul I.P.J. Argeş, precum şi jandarmi.
26 de percheziţii au fost efectuate în judeţul Argeş, 13 în judeţul Olt, 9 în Bucureşti, 2 în judeţul Călăraşi şi una în judeţul Dâmboviţa.
În urma acestor activităţi, poliţiştii şi procurorii au ridicat documente contabile, telefoane mobile, tehnică de calcul şi 224.000 de lei.
În fapt, membrii grupării, constituite din 31 de persoane, sunt bănuiţi că, începând cu anul 2012, ar fi achiziţionat fier şi oţel-beton, de la societăţi comerciale din Bulgaria, pe care le-ar fi comercializat prin două societăţi comerciale, din judeţul Argeş.
Pentru a nu vira la bugetul de stat taxa pe valoare adăugată colectată, membrii grupării infracţionale organizate ar fi creat un circuit fictiv al documentelor, care atesta că marfa provenită în fapt de la societăţi comerciale din Bulgaria, ar fi fost livrată de societăţi comerciale naţionale (din judeţul Olt), firmele din judeţul Argeş deducându-şi astfel, în mod nejustificat, taxa pe valoare adăugată colectată.
Din cercetări a reieşit şi că transportul fierului şi al oţelului-beton de la furnizorii din Bulgaria către depozitele societăţilor comerciale din judeţul Argeş ar fi fost realizat cu mijloace de transport ale societăţilor controlate de către membrii grupărilor infracţionale organizate. La punctul de trecere al frontierei ar fi fost prezentate documente din care rezulta că marfa transportată provine de la firme din Bulgaria, altele decât furnizorii reali, iar beneficiarii acesteia sunt societăţi din Ungaria.
Pentru a da circuitului fictiv al documentelor o aparenţă de realitate, societăţile comerciale din judeţul Argeş ar fi plătit firmelor de tip fantomă, prin bancă, contravaloarea mărfurilor, inclusiv a taxei pe valoare adăugată.
Astfel, cei în cauză ar fi creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 5.000.000 de euro.
20 de persoane au fost depista şi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I..
Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.
Mihai N.