Acasă / EVENIMENT / „Iarba Dulce” a căpătat gust amar.Traficanţi de droguri trimişi în judecată

„Iarba Dulce” a căpătat gust amar.Traficanţi de droguri trimişi în judecată

În urma a zeci de descinderi la traficanţi de droguri făcute pe 10 şi 11 aprilie în mai multe judeţe din ţară, procurorii DIICOT – Structura Centrală, au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a 16 persoane acuzate de trafic droguri prin intermediul unui grup creat pe o platformă de mesagerie sub numele „Iarba Dulce”, dar și a altor grupuri (despre care am relatat cu cinci luni în urmă). Şase dintre inculpaţi sunt arestaţi preventiv, patru în arest la domiciliu, patru sub control judiciar, unul în stare de libertate, iar un altul este arestat în altă cauză pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc, inclusiv către minori cu vârste între 14 si 16 ani, îndemn la consumul ilicit de droguri, efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, pornografie infantilă și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. În cadrul operațiunii cu numele de cod „ENIGMA” a fost investigat un grup infracțional constituit în iulie 2022 de doi dintre inculpați, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de droguri la care, în scurt timp, au aderat, succesiv, și alte persoane. Dosarul va intra pe rolul Tribunalului Bucureşti.

perchezitii_fotopress24
Tarabe virtuale
Potrivit DIICOT, la data de 10 aprilie 2023, grupul de chat avea aproximativ 11.000 membri care se prevalau de setările de confidențialitate ale aplicației (având doar pseudonime – username-uri) și foloseau acest grup pentru vânzarea și procurarea de droguri în vederea consumului propriu. Grupul funcționa ca o piață virtuală neagră de desfacere, cu cereri și oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii închiriau echivalentul unor tarabe virtuale pentru care aveau de plătit o taxă care începea de la 50 lei și creștea în funcție de substanțele pe care le vindeau. Membrii grupului nu proveneau doar din București, ci și din alte orașe cum ar fi Craiova, Brașov, Constanța, Cluj Napoca, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timișoara, Pitești, Ploiești. Inculpații au acționat pe mai multe paliere, de comandă, sprijin și de execuție, constând în verificarea şi validarea aderării la grup a altor membrii şi integrarea lor, coordonarea vânzărilor către consumatori, aprovizionarea, respectiv comercializarea drogurilor către consumatori de vârste tinere și foarte tinere, stimularea consumului de substanţe interzise, inclusiv prin organizarea de tombole pentru cumpărătorii constanți cu premii în droguri, fireşte.
Piaţă uşor accesibilă
Această piață neagră pusă la punct în mediul online, era ușor accesibilă pentru tineri, inclusiv minori, cărora le oferea posibilitatea să intre în legătură, în condiții de anonimitate și falsă siguranță, cu dealeri de droguri pe care nu i-ar fi putut cunoaște sau contacta în viața reală cu atâta ușurință. Folosind telefoanele mobile, clienții contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumați către cel mai apropiat dealer local în funcție de localitate, tipul de drog solicitat, ratingul de piața al dealerului și alte criterii stabilite la momentul interacțiunii. În urma zecilor de percheziții efectuate în primăvara acestui an, care au vizat în principal dealerii, au fost ridicate sumele de 17.500 de lei, 110 dolari și 100 de euro, dar şi 3,5 kilograme de canabis, 20 de telefoane mobile, două cartușe de calibrul 9 mm, 20 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă (NSP), 228 de comprimate de ecstasy și 48 de timbre LSD destinate în special comercializării stradale.
Tinerii, ţinta predilectă a traficanţilor
Distribuția drogurilor a fost îndreptată mai ales spre consumatori tineri, majoritatea elevi și studenți, sub protecția anonimatului. Distribuitorii își promovau ofertele de droguri pe această platformă și se împărțeau zonele de distribuție. Administratorul platformei, care era și liderul grupului infracțional, modera discuțiile și selecta componența membrilor grupării pe platforma de comunicare, ce avea capabilitatea de a genera 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic referitoare la modalitățile de distribuție a drogurilor, consum, zone de distribuție, dar și despre efectele drogurilor.
Aşa cum am mai spus, modalitatea de investigare reprezintă o premieră la nivel european, fiind închise trei piețe online folosite pentru distribuția de droguri, iar organele de cercetare penală au preluat controlul asupra canalelor de mesagerie criptată și le-au oprit activitatea.
Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie
Cu toate acestea, negustorii de „moarte albă” nu au stat cu braţele încrucişate. Dând dovadă de inventivitate, dar şi de curaj la urma urmei, la doar o zi după ce procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Combaterea Criminalităţii Organizate au închis conturile rețelei – ilegale, fireşte – de trafic de stupefiante online, considerată cea mai mare din Europa, s-au format alte grupuri. Consumatorii s-au mutat pe o platformă identică, mulți fiind chiar dintre cei deja sunt anchetaţi de oamenii legii. Culmea, pe aceeaşi reţea de socializare. În grup se regăsesc puştani de doar 14 ani, dar şi studenţi, ceea ce constituie un fenomen extrem de periculos printre adolescenți.
Startul s-a dat în Argeş
Anterior, adică pe 6 aprilie, o acţiune similară a avut loc în Argeş, când procurorii DIICOT şi ofiţerii Brigării de Combatere a Criminalităţii Organizate Pitești au făcut 19 percheziții în Pitești, Câmpulung, Curtea de Argeș și Mioveni la locuinţele a 14 persoane bănuite de trafic de droguri, precum și de trafic de substanțe cu efect psihoactiv (NPS). Din verificări s-a stabilit faptul că, din anul 2022, bănuiții, cu vârste cuprinse între 17 și 43 de ani, ar fi comercializat droguri către elevi de liceu, profitând de vulnerabilitatea vârstei acestora. Cei în cauză au achiziționat din afara țării diverse tipuri de droguri, pe care le-au achitat în cryptomonede și pe care ulterior le-au comercializat și în preajma unităților de învățământ cu sume cuprinse între 100 și 150 de lei/gram. 13 din cei 25 de suspecţi, cu vârste între 17 şi 43 de ani, conduşi la audieri, au fost reţinuţi şi opt arestaţi preventiv. Aceştia sunt Laurenţiu C., de 18 ani, din Mioveni, Gheorghe A., de 41 de ani, Ionuţ Ciprian N., de 19 ani, Cosmin Daniel D., de 19 ani, Nicolae G., de 21 de ani, Daniel Roger J., de 19 ani, toţi din Piteşti, Adrian Robertino M., de 43 de ani, şi George Vivian P., de 19 ani, ambii din Câmpulung. Față de alți cinci suspecţi a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Cine-i ajută?!
Din datele rezultate din raportul EMCDDA ( Observatorul European pentru monitorizarea drogurilor și a dependenţei de droguri) din 2023, precum și din cazuistica în materie, se constată un trend de extindere și dezvoltare a pieței de vânzare și consum de canabis, amfetamine, ecstasy, ciuperci halucinogene etc, inclusiv către populație de vârste tinere. Din acest punct de vedere, segmentul online, respectiv apariția unor platforme specializate în distribuirea drogurilor în cadrul unor grupuri de chat create pe platforme online a unor aplicații de mesagerie instantă și accesibilitatea facilă a acestor platforme, reprezintă un factor de risc.
Aşa cum am precizat şi cu alte ocazii, consumul de stupefiante nu este considerată o afecțiune care impune internarea, dar dacă degenerează şi survin tulburări grave, abia atunci consumatorul ar putea fi internat la o clinică de psihiatrie. Marea problemă este că, cel puţin la acest moment, nicăieri în țară nu există un centru de stat sau privat, unde un narcoman să poată primi un tratament care să se întindă pe o perioadă între una și trei luni, în care să fie asistat atât medical, cât și psihologic.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

prins în flagrant - droguri de risc

Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar