Consiliul Județean Argel susține educația! Președintele Ion Mînzînă, vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu, administratorul public Cristian Puiu, primari și parlamentari de Argeș, au fost prezenți la Vulturești, acolo unde începe construcția primului Campus Preuniversitar Profesional în Sistem Dual din mediul rural din țara noastră, grație unei inițiative a Asociației BookLand România.
„Vreau să transmit toată admirația pentru ceea ce BookLand Romania face în România și în Argeș: în patru ani a renovat în toată țara 80 de școli și grădinițe rurale, iar acum la Vulturești, în Argeș, a început să ridice primul Campus Preuniversitar Profesional în Sistem Dual din România din mediul rural, pentru o Românie care știe și carte, și meserie! Peste un an, acest Campus ar urma să fie finalizat! Să dea Domnul să fie așa!
Suntem primii care implementăm un asemenea proiect în mediul rural, proiect pe care Consiliul Judetean Arges îl susține și îl vede ca pe un model de urmat. Este un moment important astăzi pentru că, pe undeva, ne întoarcem la origini și vedem cât de importantă este astăzi acea zicală cum că ”Meseria este brățară de aur”. Este momentul ca și copiii din mediul rural să aibă șanse egale cu cei din mediul urban. Ne întoarcem în zona aceea a tradiției românești în care meseriașii erau atât de căutați pe piața muncii.
Ne întoarcem la originile noastre sănătoase. Învățați-vă copiii să iubească România!
Hai să învățăm copiii să rămână aici, să învețe o meserie. Să aibă un viitor în această țară, pentru că numai așa putem construi România pe care ne-o dorim cu toții. Autoritățile locale și Asociația BookLand merită tot respectul nostru. Haideți să vedem câți putem contribui și cu ce putem contribui ca acest vis să fie realizabil! În acest campus 100% modern, pus gratuit la dispoziția elevilor, copiii argeșeni de la sat vor avea parte de educație și oportunitatea să-și descopere vocația, și vor fi pregătiți în meserii pentru a avea locuri de muncă bine plătite. Haideți să fim alături, să manifestăm solidaritate mai mare pentru a ajuta aceste proiecte care sunt în interesul nostru și al viitorului acestei țări! Cred că uniți putem străbate lumea. Cred că mai aproape unii de alții putem să realizăm ceea ce ne dorim pentru viitorul copiilor noștri!” – Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.
„Este un moment important pentru Argeș, dar în egală măsură este un moment important pentru România și pentru fiecare dintre noi. La Vulturești vom avea un model de bune practici pentru formarea profesională în directă corelare cu tehnologiile și cultura organizațională a angajatorilor! Fiindcă cine n-are astăzi școală mâine nu va avea țară, cum spunea Spiru Haret. Astăzi punem piatra de temelie pentru acest Campus, iar acest moment ne oferă tuturor inspirație și curaj să privim cu încredere în viitor. Vor fi multe provocări în continuare, dar cu toții vom oferi tot sprijinul necesar acestei echipe minunate, astfel încât copiii noștri din tot județul Argeș să poată beneficia de învățătură aici, la Vulturești, pe malurile Argeșelului, într-un loc în care vedem ce înseamnă identitate națională, ce înseamnă meseriile tradiționale. Cel mai important este ca în România fiecare copil să aibă rădăcini și aripi puternice. Aripi le dăm fiecare dintre noi, în familie prin dragoste de țară, dragoste de familie, dragoste de identitate, iar aripile le dau dascălii prin școală. Este extraordinar că mediul privat, organizații non-guvernamentale autorități publice locale, județene și centrale pun umărul, astfel încât copiii să vină cu drag la școală unde să aibă șansa de a învăța meserii bune care să îi ajute la integrarea pe piața muncii” – Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
„Consiliul Judetean Arges a început, în parteneriat cu autoritățile locale și unități școlare această inițiativă de susținere a învățământului dual. Este un proiect extrem de important pentru că vizați sunt elevii din zona rurală, aici unde, statisticile spun că la nivel național, 1 din 4 elevi nu își mai continuă studiile după ce au terminat învățământul gimnazial. Pentru ei mai ales acest campus înseamnă o oportunitate extraordinară, pentru că șansele ca ei să ajungă angajați pe un loc de muncă bine plătit, prin învățământul dual, cresc considerabil până la 50%. Știu, din discuțiile directe cu mediul de afaceri, că principala problemă rămâne să găsească personal bine pregătit. Argeșul a fost o școală de meserii de excepție și trebuie să menținem această tradiție” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
„Aici, la Vulturești, Argeș, facem istorie! Greul de acum încolo începe. Am vrut ca lumea să vină și să vadă terenul – sunt peste 70.000 de metri pătrați pe care începem să construim ceva de la cap la coadă pentru copiii din mediul rural pe care, din clasa pregătitoare până în clasa a XII-a, pe costurile noastre integral, îi vom învăța și carte și meserii. Vrem ca acești copii să rămână în județ, să învețe o meserie și să aibă un loc de muncă asigurat. Este important ca ei să rămână în această comunitate și să contribuie la creșterea acestui județ. Argeșul este un județ puternic, dar cred că poate să fie și mai puternic și împreună, învățământul profesional în sistem dual să facă aici o formulă nu nemțească, pentru că este o formulă importată din Germania, ci o formulă românească, prin felul în care îi creștem cu respect pentru muncă, cu dragoste pentru țară și cu dragoste față de comunitatea în care au crescut, în care noi vrem să rămână ca oameni prosperi, oameni împliniți și ca oameni care au un viitor în România, nu în afara ei” – Mihalea Petrovan, președinte Asociația BookLand Romania.
Acest centru educațional va asigura toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal și postliceal, inclusiv profesorii, care vor preda după o programă modernă pentru a formă specialiști pe certificările solicitate de agenții economici din județ. Ridicat pe o suprafață de aproape 80.000 de metri pătrați, Campusul BookLand din Argeș va fi dotat cu toate spațiile și facilitățile necesare pentru cei peste 300 de elevi care vor învăța aici anual: laboratoare, ateliere de lucru, bibliotecă, amfiteatru, sală de spectacole, terenuri de sport, spații de relaxare, cantină, cafenea, brutărie, spălătorie.