Acasă / EVENIMENT / În Făgăraş riscul de avalanşă a ajuns la nivelul maxim

În Făgăraş riscul de avalanşă a ajuns la nivelul maxim

 risc de avalansaUrmare a ninsorilor abundente înregistrate în ultimele zile, stratul de zăpadă la Bâlea Lac şi la Cota 2000 pe Transfăgărăşan măsoară 206 cm, în creştere cu peste 60 cm la această altitudine. Zăpada a fost viscolită spre văi, astfel încât în zona Cabanei Capra, aflată la altitudinea de 1.550 m, grosimea stratului de zăpadă poate fi mult mai mare. În acest context, ne-a informat Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Salvamont Argeş, riscul de avalanşă a ajuns la nivelul maxim, fiind de gradul 5 la înălţimi de peste 1800 de metri, respectiv de gradul 3 sub această altitudine. Prin urmare, toate traseele montane din Argeş sunt şi vor rămâne închise, mai ales că riscul foarte mare de formare a avalanşelor se menţine şi în zilele care urmează. Peste structurile de placă existente s-a depus zăpadă proaspată, umedă, cu foarte mare încărcătură de apă, ceea ce sporeste riscul dinamizării acesteia, expunerea fiind valabilă şi la altitudini joase, doar în aparenţă sigure, din cauza eventualelor avalanşe care pot porni de la altitudini superioare, forţa lor distructivă fiind uriaşă.Pe fondul acestei situaţii, schiorii de free ride şi cei care practică schiul de tură sunt atenţionaţi că, în următoarele zile, riscul de avalanşă va fi foarte mare, din cauză că cei 60 cm depuşi la altitudinea de 2000 de metri şi mai mult sunt acumulaţi în troiene şi pe alocuri în plăci de vânt, ambele formaţiuni fiind deosebit de instabile şi se pot desprinde inclusiv şi la încărcări uşoare sau chiar spontan.

„Noi le recomandă celor care îşi vor petrece sfârşitul de săptămână în zona montană a judeţului nici măcar să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont tastând pe telefonul mobil 0SALVAMONT. Am spus închis şi insist pe acest termen, fiindcă unii cred că accesul lor este interzis, ceea ce constituie o eroare. Încălcarea acestei reguli reprezintă inclusiv pericol de a-şi pierde viaţa de către cei care o ignoră”, ne-a declarat Ion Sănduloiu, referindu-se şi la tragedia din Retezat, unde doi copii care practicau alpinismul au fost răpuşi de o avalanşă.În aceeaşi ordine de idei, se impune ca turiştii să estimeze corect timpul necesar efectuării excursiei, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră cu lumină naturală după terminarea acesteia, tinând cont că pe munte la ora 19.30 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat ca bagajul să conţină încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă şi o lanternă pentru situaţiile în care din diverse motive se va impune deplasarea pe jos, iar maşinile nu trebuie parcate la baza pantelor mari, fără pădure şi încărcate cu zăpadă.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

prins în flagrant - droguri de risc

Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar