În perioada 30.07.2024, ora 08:00 – 31.07.2024, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 45 de misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:
INCENDII:
(ora 08:13) Un echipaj de pompieri a intervenit cu o autospecială cu apă și spumă în municipiul Pitești, cartierul Craiovei, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism. La fața locului s-a constatat că flăcările se manifestau la compartimentul motor al vehiculului și nu au fost persoane rănite. Incendiul a fost stins operativ de către pompieri, înainte ca acesta să se propage la întregul autoturism.
(ora 18:52) Pompierii de la Punctul de Lucru Stolnici au fost solicitați să intervină în localitatea Stolnici pentru stingerea unui incendiu produs la acoperișul unei anexe gospodărești. În urma incidentului s-a constat că acesta a ars pe aproximativ 10 mp. Nu au fost persoane rănite.
În perioada supusă analizei, pompierii argeșeni au acționat pentru localizarea și stingerea a șase incendii, în urma cărora au ars vegetația uscată, mărăcinișul, deșeuri menajere, un gard și o anexă gospodărească.
Acest tip de arderi necontrolate se extind cu repeziciune și supun pompierii unui efort intens, din cauza temperaturilor ridicate și a terenului accidentat.
În urma evaluării pagubelor s-a constatat că au ars:
- aproximativ 8.000 mp de vegetaţie uscată şi mărăciniş în localitatea Mălureni, existând pericolul de propagare al incendiului la construcțiile din gospodăriile cetățenilor;
- aproximativ cinci metri de gard din lemn și o anexă de aproximativ un metru pătrat din localitatea Buzoești;
- aproximativ 7.000 mp de vegetație uscată şi mărăciniş în localitatea Cepari, existând pericol de propagare al flăcărilor la o cultură de porumb și la pomii fructiferi dintr-o livadă;
- elemente de mobilier și aproximativ 25.000 mp de vegetație uscată din localitatea Bradu;
- aproximativ 10.000 mp de vegetație uscată și aproximativ 1.500 kg de deșeuri menajere în localitatea Albota;
- aproximativ 400 mp de vegetație uscată în localitatea Merișani.
Pentru a reduce numărul tot mai mare al acestor arderi, respectați recomandările noastre:
❗ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite;
❗ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare;
❗ Acordați o atenție sporită copiilor pentru prevenirea jocului acestora cu focul, deoarece pot produce incendii.
Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
❗Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
INTERVENŢII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:
(ora 18:52) Un echipaj SMURD de la Detașamentul Mioveni a fost solicitat să intervină în comuna Coșești, satul Petrești, pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane de sex masculin care a căzut de la aproximativ trei metri înălțime de pe o scară. Paramedicii au preluat pacientul conștient, dar cu multiple leziuni la nivelul corpului. În sprijinul echipajului de prim ajutor calificat a fost trimis și echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. Cele două echipaje au colaborat pentru a acorda îngrijiri medicale bărbatului în vârstă de 69 de ani și pentru a-l transporta la spital.
(ora 06:57) Pompierii de la Detașamentul Pitești, cu o autospecială de intervenție și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, au asigurat măsurile specifice de prevenire a incendiilor și asistența medicală unei victime în cazul unui eveniment rutier în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un cap de pod din localitatea Băiculești. Victimă a fost o persoană de sex masculin, în vârstă de 86 de ani, care prezenta atac de panică și nu a avut nevoie de transport la spital.
De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 31 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență. În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.