În perioada 10.07.2024, ora 08:00 – 11.07.2024, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 50 de misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:
INCENDII:
Pe parcursul zilei precedente, pe fondul temperaturilor ridicate și a uscării vegetație, pompierii argeșeni au fost solicitați să intervină în repetate rânduri pentru localizarea și stingerea incendiilor, după cum urmează:
- (ora 09:41) orașul Costești, a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 3.500 mp și s-au degradat 21 pomi fructiferi;
- (ora 13:48) comuna Vedea, au ars vegetație uscată pe aproximativ 300 mp, în jur de 35 ml gard și s-au deteriorat 13 pomi fructiferi;
- (ora 15:11) municipiul Pitești, strada Nicolae Dobrin, au ars vegetație uscată pe aproximativ 20 mp și trei baxuri de termoizolație. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul prezenta pericol de propagare la o clădire, însă a fost stins rapid, salvatorii reușind astfel limitarea pagubelor;
- (ora 15:59) comuna Vedea, un incendiu a distrus o suprafață de teren de aproximativ 10.000 mp. Din suprafața totală, aproximativ 8.000 mp au fost vegetație uscată și în jur de 2.000 mp miriște. În urma incendiului au mai ars circa 2 mc lemn de foc. La fața locului a fost prezent și un echipaj SMURD de prim ajutor calificat, care a asistat două persoane, una dintre acestea fiind transportată la spital. A fost vorba despre o victimă de sex masculin, în vârstă de 20 de ani, care era intoxicată cu monoxid de carton, iar după acordarea primului ajutor calificat a refuzat transportul la spital. Cea de-a doua persoană a fost tot de sex masculin, în vârstă de 77 de ani și prezenta arsuri în zona spatelui și la membrul inferior stâng. După acordarea îngrijirilor medicale, victima a fost transportată la spital. La misiunea de stingere a incendiului a participat și personal din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) al localității;
- (ora 17:46) comuna Bradu, au ars vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș pe aproximativ 4.000 mp;
- (ora 22:19) municipiul Curtea de Argeș, strada Valea Doamnei, au ars în jur de 20 mp mărăciniș și crengi uscate, depozitate pe marginea drumului.
Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
❗Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
❗Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
INTERVENŢII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:
(ora 09:10) Un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Argeș (SAJ) au intervenit în localitatea Călinești în cazul unei persoane de sex masculin, în vârstă de 68 ani, care s-a înecat cu un bol alimentar. La sosirea echipajului SMURD, personalul SAJ efectua pacientului manevre de resuscitare. Cu ajutorul unui accesoriu special, din cavitatea bucală a victimei, a fost extrasă o bucată de măr, totodată continuând-se manevrele până când eforturile comune ale salvatorilor au condus la restabilirea funcțiilor vitale. Ulterior, pacientul a fost transportat la spital.
(ora 18:17) Pompierii de la Detașamentul de Pompieri Pitești au fost solicitați să intervină în municipiul Pitești, bulevardul Petrochimiștilor, în cazul unui accident rutier în care au fost implicate două autoturisme. Paramedicii SMURD au monitorizat o persoană de sex masculin, în vârstă de 44 de ani, care acuza dureri la coloana cervicală. După evaluare, nu a fost necesar transportul la spital. Pompierii au mai asigurat și măsuri specifice de prevenire a incendiilor.
De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 38 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență. În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.