Acasă / EVENIMENT / În ultimele 24 de ore pompierii argeșeni au desfășurat 57 de misiuni

În ultimele 24 de ore pompierii argeșeni au desfășurat 57 de misiuni

În perioada 09.09.2024, ora 08:00 – 10.09.2024, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 57 de misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:

           INCENDII:

            În intervalul de referință, colegii noștri au acționat în opt situații pentru stingerea incendiilor de vegetație. Aceste arderi necontrolate au lăsat în urma lor aproape 31 ha de teren distruse, producându-se, după cum urmează: comunele Dobrești (aproximativ 160 mp de vegetație uscată), Corbeni (aproximativ 100 kg plante furajere și circa 200 mp de vegetație uscată), Leordeni (în jur de 300.000 mp vegetație uscată și mărăciniș. La sosirea pompierilor, incendiul prezenta pericol de propagare la gospodăriile învecinate, colegii noștri acționând pentru protejarea și evitarea extinderii flăcărilor violente la vecinătăți, dar și pentru stingerea incendiului.), Tigveni (aproximativ 1.000 mp de vegetație uscată și mărăciniș), Țițești (în jur de 300 mp de vegetație uscată), Bradu (circa 5.000 mp vegetație uscată) și orașele Topoloveni (aproximativ 600 mp de vegetație uscată) și Ștefănești (aproximativ 2.000 mp de vegetație uscată).

            În continuare, incendiile de vegetație uscată mențin un număr crescut al intervențiilor specifice în fiecare zi, lăsând în urma lor scrum, dar și persoane rănite. Pentru a împiedica producerea acestor arderi, respectați recomandările noastre:

❗ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite;

❗ NU aruncați la întâmplare resturile de țigară;

❗ NU desfășurați activități care pot produce scântei în apropierea zonelor cu vegetație uscată;

❗ Acordați o atenție sporită copiilor pentru prevenirea jocului acestora cu focul, deoarece pot produce incendii.

            Astfel, reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!

 ❗Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

 autoturism rasturnat DN73, Clucereasa

            (ora 14:13) Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, alături de personal al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității, au intervenit în comuna Bradu, strada Principală, în cazul unei explozii urmată de incendiu, produsă de acumulări de gaze. În urma evenimentului au ars o anexă și acoperișul acesteia, magazia fiind locul în care s-a produs deflagrația. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul prezenta pericol de propagare la o locuință aflată în apropiere, însă datorită intervenției operative la fața locului, colegii noștri au reușit să oprească extinderea flăcărilor. Nu au fost înregistrate victime ale incidentului. Din primele cercetări, reiese că scăpările de gaze combustibile au condus la declanșarea exploziei.

Având în vedere acest aspect, recomandăm ca atunci când se simte prezenţa mirosului specific scăpărilor de gaze într-un spaţiu închis, trebuie luate următoarele măsuri:

- Asigurarea ventilării rapide a spaţiului respectiv, prin deschiderea ferestrelor care conduc direct în exteriorul clădirii (nu spre holuri, case de scări, curţi de lumină);

- Întreruperea alimentării cu gaze naturale, prin închiderea robinetului de incendiu;

- Anunţarea de îndată, din exteriorul clădirii, a operatorului sistemului de distribuţie de gaze privind problema identificată;

- Nepermiterea accesului persoanelor în incinta respectivă;

- Neexploatarea instalaţiilor electrice şi decuplarea acestora de la sursa de alimentare;

- Neutilizarea surselor de foc pentru iluminat şi a celor de generare a scânteilor;

- Nepermiterea fumatului în incinta respectivă;

- Anunţarea celorlalţi consumatori racordaţi la instalaţia de utilizare, în situaţia existenţei mai multor consumatori alimentaţi prin branşament comun.

            INTERVENŢII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:

            În perioada supusă analizei, colegii noștri au fost solicitați să intervină în cazul a două evenimente rutiere, produse în municipiul Câmpulung și orașul Costești, în care au fost implicate trei vehicule, pompierii asigurându-se de evitarea izbucnirii unor incendii, iar echipajele SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș (SAJ) au asigurat asistența medicală. În urma incidentelor au rezultat trei victime, iar în urma acordării primului ajutor calificat, două dintre acestea au fost transportate la spital.

            De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 37 situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență. În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

incendiile la locuințe

Când totul dispare, ce mai rămâne?

Deși tragem periodic semnale de alarmă, incendiile la locuințe continuă să provoace tragedii. În primele ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar