Acasă / EVENIMENT / În ultimele 72 de ore pompierii argeșeni au desfășurat 114 de misiuni

În ultimele 72 de ore pompierii argeșeni au desfășurat 114 de misiuni

În perioada 14.02.2025, ora 08:00 – 17.02.2025, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 114 misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:

INCENDII:
15.02.2025
(ora 08:42) Pompierii de la Detașamentul Mioveni au intervenit în comuna Micești pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism. În urma evenimentului, au ars elemente din plastic de la nivelul compartimentului motor. Salvatorii nu au identificat victime.
(ora 12:25) Pompierii de la Detașamentul de Pompieri Pitești au intervenit în municipiul Pitești, zona Podul Viilor, în cazul unui eveniment în urma căruia un autoturism a luat foc. După stingerea incendiului care s-a manifestat generalizat la nivelul compartimentului motor și al habitaclului vehiculului, pompierii au identificat în interiorul autoturismului două persoane decedate.
(ora 18:59) Pichetul de Pompieri Vedea a fost solicitat să intervină în comuna Poiana Lacului pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările se manifestau generalizat la o locuință, pe o suprafață de aproximativ 60 mp. În urma producerii evenimentului nu au fost înregistrate victime.

În data de 14 februarie, pompierii argeșeni au intervenit pentru stingerea a trei incendii în urma cărora au ars vegetație uscată și mărăciniș, suprafața afectată fiind de aproximativ 3.500 mp. Acestea s-au produs în comunele Mălureni și Mihăești și în orașul Ștefănești.
Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
❗Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
❗Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Totodată, în intervalul de referință, colegii noștri au intervenit în comunele Călinești și Vlădești pentru stingerea a două incendii izbucnite la coșurile de evacuare a fumului ale unor locuințe. La sosirea forțelor de intervenție, ardea funingine din interiorul acestora. Nu au fost înregistrate victime, iar în ambele situații, incendiile au izbucnit de la coșurile de fum.
Un coș de fum necurățat poate provoca intoxicații cu monoxid de carbon sau chiar incendii devastatoare. De aceea, indiferent de sistemul de încălzire folosit, curățarea anuală a coșului de fum este esențială. Asigură-te că totul este pregătit pentru sezonul rece și nu-ți asuma niciun risc! Siguranța ta și a celor dragi nu e un joc de noroc!
La ce să fim atenți ca să evităm o tragedie?
– coşurile pentru evacuarea fumului trebuie curăţate de către personal specializat în domeniu, cel puţin o dată pe an (în cazul utilizării de combustibil gazos) şi cel puţin de două ori pe an (în cazul sistemelor de încălzire alimentate cu combustibil lichid şi solid);
– nu este permis ca în coşuri sa fie încastrate elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului (de ex. căpriori, grinzi, scânduri);
– la trecerea prin acoperiş se va lăsa o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară şi elementele combustibile ale acoperişului;
– coşurile din zidărie vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor astfel:
a) la trecerea prin planşeu, prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor la 25 cm. În spaţiul dintre coş şi planşeu se introduce un strat de izolator incombustibil (din zidărie, gips carton ignifug, clingherit ş.a.) sau două straturi de pâslă îmbibate cu argilă;
b) la trecerea prin acoperiş, prin lăsarea unei distanţe de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele acoperişului, iar golul produs se închide cu un şorţ de tablă;
c) coşurile se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m;
d) coşurile din zidărie vor fi permanent întreţinute fără crăpături şi curăţate. Este interzis a se folosi coşurile din zidărie netencuite;
e) coşurile de fum din metal (burlane) nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 cm faţă de pereţii de scândură sau paiantă;
f) de asemenea, în interiorul podurilor, coşurile din zidărie trebuie să fie vopsite cu var pentru depistarea la timp a eventualelor fisuri, iar uşiţele de vizitare trebuie să fie menţinute în stare corespunzătoare.

INTERVENȚII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:

În perioada supusă analizei, colegii noștri au fost solicitați să intervină în cazul a patru evenimente rutiere în care au fost implicate patru vehicule, pompierii asigurând măsurile specifice de prevenire ale incendiilor, iar echipaje SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș au asigurat asistența medicală. Accidentele rutiere s-au produs în comunele Ciofrângeni, Morărești, Valea Mare Pravăț și municipiul Curtea de Argeș, iar în urma acestora nu au fost persoane care să necesite transportul la spital.

De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 76 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență. În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

interzis fumatul

Amenzi aplicate pentru nerespectarea legii fumatului în spațiile publice

Este interzis fumatul în spațiile publice, fiind permis doar în zone special amenajate – conform ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar