În perioada 13.09.2024, ora 08:00 – 16.09.2024, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 216 de misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:
INCENDII:
15.09.2024
(ora 01:10) Trei echipaje de pompieri de la Detașamentul Mioveni au intervenit în comuna Dârmănești, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la două construcții. La sosirea echipajelor de pompieri, ardeau în dezvoltare cele două construcții, în suprafață de aproximativ 40 mp. Prin intervenția operativă flăcările au fost oprite din propagare, reușindu-se astfel evitarea extinderii acestora și la vecinătăți. Nu au fost înregistrate victime ale evenimentului.
(ora 22:40) Pompierii de la Detașamentul Curtea se Argeș au acționat în municipiul Curtea de Argeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie. La sosirea forțelor operative, ardea în dezvoltare acoperișul unei case, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, cu pericol de propagare la întreaga construcție. Totodată, în urma evenimentului au fost afectate tavanele a patru încăperi. Nu au fost înregistrate victime.
INTERVENŢII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:
În intervalul de referință, colegii noștri au fost solicitați să intervină la opt evenimente rutiere în care au fost implicate 16 vehicule, pompierii asigurându-se de evitarea izbucnirii unor incendii, iar echipajele SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș au asigurat asistența medicală. În urma incidentelor au rezultat cinci victime, iar după ce le-a fost acordat primul ajutor medical, două dintre acestea au fost transportate la spital.
În perioada supusă analizei, în urma sesizărilor primite, pompierii au acționat în aproximativ 60 de situații pentru înlăturarea efectelor produse în județul nostru de aversele torențiale. A fost vorba despre degajări de copaci și crengi de pe străzi, autoturisme, garduri și fațada unui bloc, dar și degajarea unor elemente de construcție de desprinse de pe fațada unui bloc și acoperișul unei construcții, precum și extragerea apei din subsolul unor clădiri, beciurile unor case și de pe străzile inundate.
Pentru sprijinul pompierilor de la Detașamentele Pitești și Bradu, în scopul gestionării operative a misiunilor, s-a luat măsura creșterii capacității operaționale de la alte subunități de pompieri, precum Detașamentele Mioveni și Câmpulung, Secția Costești și Punctele de Lucru Aninoasa, Rociu și Izvoru. Totodată, pentru monitorizarea situației și adoptarea promptă a măsurilor pentru gestionarea eficientă a solicitărilor, la nivelul instituției noastre a fost activată grupa operativă.
Mai mult decât atât, au fost transmise și mesaje Ro-Alert pentru avertizare populației din zonele vizate.
Dinamica intervențiilor în teren a fost permanent monitorizată de către Centrul Operațional Județean, scopul fiind acela de a asigura un răspuns prompt, orientat spre salvare de vieți și bunuri și diminuarea impactului generat de situațiile de urgență. De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 79 situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență. În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.