În perioada 21.06.2024, ora 08:00 – 25.06.2024, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 258 de misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:
INCENDII:
21.06.2024
(ora 22:13) Pompierii au intervenit în localitatea Cuca cu două autospeciale pentru stingerea incendiilor și o ambulanță SMURD în cazul unui incendiu izbucnit într-o gospodărie. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la o anexă gospodărească de aproximativ 50 mp și se propagase la acoperișul casei, unde au ars aproximativ 15 mp de astereală. Totodată, au mai fost afectate două ferestre și o ușă de la casă. Pe timpul misiuni, pompierii au identificat și 10 ovine carbonizate. La locul intervenției, paramedicii SMURD au acordat primul ajutor calificat unui bărbat în vârstă de 72 de ani, care prezenta arsuri de gradul 2 la membre și la nivelul toracelui. Pacientul a fost transportat la spital de către echipajul SMURD.
De asemenea, în intervalul de referință, pompierii argeșeni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 15 incendii izbucnite de la vegetația uscată și deșeuri în 10 localități din județ. În urma producerii acestor arderi au rezultat pagube însemnate, situația prezentându-se astfel:
– aproximativ 70.000 mp de cultură de grâu și miriște rămasă în urma recoltării cerealelor;
– aproximativ 30.000 mp de vegetația uscată și mărăciniș;
– aproximativ 25.500 mp de litieră de pădure;
– o anexă gospodărească de aproximativ 30 mp;
– aproximativ 2.000 kg plante furajere;
– aproximativ 3.700 kg de deșeuri combustibile;
– aproximativ 200 kg lemn de foc;
– aproximativ 60 m de gard din lemn.
Având în vedere gradul de uscăciune a vegetație din această perioadă, pompierii au fost solicitați să intervină în mai multe situații pentru stingerea unor incendii izbucnite la vegetația uscată, care s-au propagat rapid și au produs pagube în gospodăriile cetățenilor, arzând construcții, garduri din lemn și alte bunuri.
În continuare ne confruntăm cu un grad ridicat al uscăciunii și a temperaturilor ridicate, drept pentru care facem din nou apel la cetățeni:
– să nu utilizeze focul deschis pentru arderea deșeurilor și a vegetației;
– să nu arunce la întâmplare resturile de țigări.
Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
❗Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
❗Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
INTERVENŢII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:
În intervalul de referință, colegii noștri au fost solicitați să intervină la 13 evenimente rutiere în care au fost implicate 21 vehicule, pompierii asigurându-se de evitarea izbucnirii unor incendii, iar echipajele SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș au asigurat asistența medicală. În urma incidentelor, au rezultat 10 victime care au primit îngrijiri medicale la fața locului, ulterior, șase dintre acestea au avut nevoie de transport la spital.
De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 161 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.