Zi grea, ieri, la Judecătoria Curtea de Argeş, unde cele 20 de persoane acuzate de proxenetism aflate în arest de acum două luni au solicitat să fie puse în libertate. În jurul prânzului, în sala de judecată au apărut anumite tensiuni, motiv pentru care s-a luat pauză. Între timp, avocaţii împricinaţilor au depus cerere de recuzare a judecătorului Ion Constantin Bogdan. Instanţa a luat act de solicitare şi, judecând, a respins cererea ca nefondată, iar petenţii au fost obligaţi la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 300 lei fiecare. Decizia a fost definitivă, context în care procesul s-a reluat cu solicitarea, pe de o parte, a Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş de prelungire a măsurii arestului preventiv, iar pe de alta de respingere a cererii procurorului cerută de inculpaţi.
Unii sub control judiciar…
După-amiază, magistraţii au decis ca duminică, 3 septembrie, când expiră valabilitatea mandatelor, toţi cei 20 împricinaţi să părăsească arestul. „În baza art. 235 rap. la art. 237 alin. 1 şi 2 din C.p.p. respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş (…) Faţă de inculpaţii Ghiţulete Vasile Iulius, Năstase Vasile, Pristavu Alexandru Constantin, Gojgărea Mihail dispune măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile (…) Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii (…) trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea ori de câte ori sunt chemaţi, să nu depăşească limita teritorială a judeţului Argeş, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme, să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi din dosar ori martori şi să nu ia legătura cu niciunul dintre aceştia, în niciun mod. În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau, după caz, cu măsura arestării preventive (…)”
… Alţii în arest la domiciliu
„Faţă de inculpaţii Florescu Adrian, Arsenescu Augustin, Popescu Remus, Moldoveanu Darie Claudiu, Boncea Cosmin, Grigorescu Marius, Baciu Constantin, Bucur Răzvan, Varga Ştefan Dinu, Varga Robert Ştefan, Anghel Liviu Ionuţ, Ionescu Ştefan Marius, Gulie Petruţ Adrian, Preda Gheorghe, Cut Robert Alexandru, Gheorghe Ilie dispune măsura arestului la domiciliu începând cu data de 3 septembrie 2017 şi până la data de 2 octombrie 2017 inclusiv (…) Impune inculpaţilor obligaţia de a nu părăsi imobilele de domiciliu, respectiv cel de la adresa fiecăruia, fără încuviinţarea organului judiciar, să se prezinte în faţa organului de urmărire penală sau a judecătorului de drepturi şi libertăţi, judecătorului de cameră preliminară sau instanţei de judecată, ori de câte ori sunt chemaţi (…) Pune în vedere inculpaţilor cazurile şi condiţiile în care pot părăsi imobilul unde execută măsura arestului la domiciliu. În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, arestul la domiciliu poate fi înlocuit cu măsura arestării preventive. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi, 31 august 2017, la sediul Judecătoriei Curtea de Argeş”, se precizează în decizia judecătorilor. Chiar dacă hotărârea poate fi contestată în termen de 48 de ore, cei în cauză vor putea părăsi arestul şi vor fi liberi cel puţin până când se va judeca contestaţia.