La sfârşitul săptămânii trecute, pompierii argeşeni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a şase incendii care au cuprins peste 31 hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş izbucnite le Drăganu, Ştefăneşti, Piteşti, Costeşti – satul Teleşti, Negraşi şi Coşeşti, precum şi la o anexă gospodărească de 25 mp suprafaţă din Miroşi unde a mai ars şi circa o tonă de fân.
Cea mai mare suprafață de teren afectată a fost în comuna Negrași, unde pompierii au luptat alături de personal al Serviciului Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru stingerea focarelor pe o suprafață de aproximativ 30 hectare.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a constituit-o atât fumatul în locuri neprotejate corespunzător, dar şi focuri lăsate nesupravegheate.
În acest context ISU Argeş atenţionează că incendiile de vegetaţie uscată sunt extrem de periculoase, ele putându-se propaga cu repeziciune la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc periclitând viața oamenilor și provocând pagube materiale semnificative.
„Arderea vegetaţiei uscate şi miriştilor se execută doar în condiţii meteorologice fără vânt cu colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată şi în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Arderile se fac numai pe timp de zi cu asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii cu supravegherea permanentă a focului şi doar după obţinerea permisului de lucru cu foc. Nerespectarea normelor legale se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.500 de lei”, transmit pompierii.