Miercuri, la o gospodărie de pe strada Gării din Ştefăneşti a izbucnit un incendiu. Au intervenit pompierii de la Detașamentul Pitești cu două autospeciale, o autoscară și un echipaj SMURD. O femeie, în vârstă de 78 de ani, care a suferit arsuri la faţă şi pe mâini, a fost transportată la spital. La fața locului a ajuns și un al doilea echipaj SMURD, iar paramedicii au monitorizat un bărbat în vârstă de 85 de ani. Octogenarul făcuse atac de panică şi nu a fost nevoie de transport la spital.
Potrivit ISU, incendiul s-a manifestat în interiorul bucătăriei, unde au ars elemente de mobilier, o parte din izolația tavanului și alte materiale combustibile. Cauza probabilă a fost utilizarea unei surse de foc pentru a verifica prezenta unor scăpări de gaze la o butelie de aragaz.
Pentru evitarea unor indendii ce pot genera explozii și victime, pompierii recomandă: * verificarea etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără se va face numai cu emulsie de apă cu săpun; * nu este permisă utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate; * racordarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire nu se face direct, fără reductor de presiune;
amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense, ori sub acțiunea directă a razelor solare este interzisă Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depășește 40 de grade Celsius; * deoarece gazul petrolier lichefiat (GPL) este aproximativ de două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi situate la parter sau etaje nu şi în subsolul clădirilor; nu este permisă transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în altă poziţie decât cea verticală, folosirea lor şi a instalaţiilor aferente defecte;
trecerea furtunului prin spatele cuptorului mașinii de gătit este interzisă. De asemenea sunt interzise transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate, suprapunerea garniturii noi peste cea veche, încălzirea buteliilor cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului întrucât aceasta ar putea provoca explozii, spălarea buteliilor în lichide corozive (sodă, leșie etc.).
Citeşte şi ...
Accident rutier între trei vehicule pe A1, km 88
Accident rutier între trei vehicule, produs pe A1, km 88, sensul spre Pitești. Sunt identificate ...