Acasă / EVENIMENT / Infractori informatici, săltaţi de „Crima Organizată” Piteşti

Infractori informatici, săltaţi de „Crima Organizată” Piteşti

perchezitii

Poliţişti specializaţi în combatere a criminalităţii organizate din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat şapte percheziţii la Râmnicu Vâlcea, Chiajna, Ilfov, Novaci şi Târgu Jiu, judeţul Gorj, şi în Bucureşti, iar 12 suspecţi au fost duşi la audieri la sediul DIICOT Vâlcea.

Descinderi în zori
Acţiunea a vizat locuinţele a şapte bărbaţi cu vârste cuprinse între 27 şi 40 de ani, bănuiţi de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani. Din primele date rezultă că, în perioada aprilie 2018-martie 2019, ar fi postat anunţuri fictive pentru vânzarea unor bunuri, iar în discuţiile purtate cu diverşi cetăţeni străini i-ar fi îndrumat să vireze bani în conturi bancare, sumele fiind ulterior ridicate de la ATM-uri. În urma descinderilor au fost ridicate telefoane mobile, memory stick-uri, harduri de memorie, laptopuri, carduri bancare şi bani în valută. În plus, la efectuarea percheziţiei Chiajna a fost identificat un bărbat de 34 de ani, din Drăgăşani, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, eliberat de Tribunalul Vâlcea, tot pentru comitere mai multor infracţiuni de fraudă. În activităţi au fost angrenaţi poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Institutului Naţional de Criminalistică din IGPR, luptători de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale din Vâlcea, poliţişti din oraşul Novaci, precum şi jandarmi din Gorj. Sprijinul logistic şi financiar a fost asigurat de către Eurojust, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Site-uri falsificate
Concret, falsificând site-urile unor companii comerciale renumite, autorii postau anunţuri de vânzare având ca obiecte, în principal, utilaje, recomandând celor interesaţi de achiziţionarea lor să vireze banii în conturi deschise în străinătate cu acte de identitate false. În vederea intrării în posesia produsului infracţional, suspecţii procedau, în principal, la transformarea sumelor respective în criptomonedă. Începând cu 2018, mai exact pe 27 septembrie 2018 şi 9 aprilie 2019, au fost efectuate 15 percheziţii domiciliare în România şi în Bulgaria, în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a membrilor grupării.
Iniţial, în urma percheziţiilor din 27.09.2018 s-a dispus arestarea preventivă a doi dintre suspecti, însă cercetările au continuat în vederea identificării liderilor.

Anchetă comună
Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional organizat este format din cel puţin 30 de membri, cetăţeni români, iar până acum au fost identificate 125 de victime, cetăţeni germani, care au fost fraudate în perioada mai 2018 – martie 2019 de către membrii grupării cu o sumă totală de peste 600.000 de euro, însă datele indică în mod cert o activitatea infracţională mult mai ridicată. Ţinând cont de amploarea anchetei, pe 9 iulie 2018 a fost încheiat un acord prin care s-a înfiinţat o Echipă Comună de Anchetă între DIICOT Vâlcea şi Parchetul Detmold, Germania. Aşa se face că, în baza schimbului spontan de date şi informaţii, iar ulterior în baza Echipei Comune de Anchetă, investigaţiile s-au desfăşurat paralel şi coordonat în ambele state.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

prins în flagrant - droguri de risc

Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar