Acasă / EVENIMENT / Judecaţi pentru fraude cu fonduri europene

Judecaţi pentru fraude cu fonduri europene

La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei funcţionari dintr-o primărie vâlceană suspectaţi de fraude cu fonduri europene.
Este vorba despre Dumitru Drăghici şi Vasile Miu, la data faptelor primar, respectiv viceprimar ai comunei Sălătrucel, Vâlcea, precum şi a Elenei Cernea, secretar al localităţii precizate. Drăghici şi Miu sunt acuzaţi de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, iar Cernea de complicitate la comiterea respectivelor infracţiuni.

Aparenţă de legalitate
Din rechizitoriul întocmit de procurorii Anticorupţie rezultă că, beneficiind de sprijinul secretarului localităţii, în perioada 2007-2009, primarul şi viceprimarul au prezentat cu rea credinţă, în numele Consiliului Local Sălătrucel, documente şi declaraţii false, inexacte ori incomplete la Centrul Judeţean Vâlcea al APIA solicitând sprijin financiar pe suprafaţă, deşi consiliul local nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate. Adică nu era utilizator al terenurilor având destinaţia de pajişti permanente care să justifice sprijinul financiar şi nu a desfăşurat activitate agricolă proprie. Mai mult, anchetatorii au constatat că, în temeiul unor hotărâri de consiliu local, autorităţile locale au încasat taxe de păşunat de la locuitorii comunei, care erau utilizatorii reali ai terenurilor. Cu toate acestea, prin documentele depuse la APIA, cei în cauză au creat aparenţa de legalitate a demersului lor şi a îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate, astfel că din 2007 până în 2009 Consiliul Local Sălătrucel a obţinut ilegal, aşa cum rezultă din deciziile de plată emise de APIA, suma totală de 654.707,38 lei.

Al doilea dosar
În cursul urmăririi penale APIA a recuperat 79.567,92 lei achitată voluntar de consiliu, iar Ministerul Agriculturii a precizat că se constituie parte civilă cu diferenţa de 575.139,46 lei. În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului aplicat pe mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând primarului şi viceprimarului anterior amintiţi, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii. Potrivit DNA Piteşti, este cel de al doilea dosar întocmit pe numele celor doi edili, care pe 8 iulie 2014 au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni similare. În 2015, Drăghici a fost eliberat din funcţie după ce a pierdut, definitiv, un proces cu ANI care a constatat că edilul se afla în conflict de interese.
Val. N

Despre Administrator

Citeşte şi ...

466043727_10234578332989568_5096655413277771799_n

,,Toamna în viziunea artiștilor contemporani”,organizată de artistul plastic Mihaela Viorela Martin

Vineri, 8 noiembrie ,ora 12,,,Galeria.art „din Pitești a fost gazda expoziției de artă plastică,,Toamna în ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar