Ieri a fost Ziua Protecţiei Civile din România. Pentru a marca evenimentul, ISU Argeş a organizat o activitate festivă, la care au fost prezenţi, alături de lt. col. Bogdan Olar, inspector-şef, prefectul Emilian Dragnea, Ion Mânzână şi Simona Brătulescu, vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, pompieri militari, rezervişti şi jurnalişti.
Pentru profesionalismul, devotamentul şi curajul de care au dat dovadă în executarea misiunilor încredinţate, mai multe cadre ale unităţii au fost avansate în grad înaintea expirării stagiului minim.
Astfel, căpitanul Daniel Oprea a fost avansat în gradul de maior, iar maistrul militar clasa a III-a Valentin Lucian Chircu a ajuns maistru militar clasa a II-a. De asemenea, plutonierul adjutant Laurenţiu Marius Voicu a primit gradul de plutonier adjutant şef. La rândul lor, plutonierii majori Ionel Claudiu Bucur, Florin Chelu, Alexandru Dănuţ Marin, Viorel Marin Pandelea şi Gabriel Pletoiu au fost avansaţi la gradul de plutonier adjutant.
Data de 28 februarie este o zi importantă pentru ISU, întrucât marchează împlinirea a peste opt decenii de la înfiinţarea primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă din ţara noastră, atunci când Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, publicat în Monitorul Oficial ca Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene.
De-a lungul anilor, misiunea a rămas aceeaşi, de salvare a vieţii şi bunurilor celor aflaţi în dificultate. Aşa se face că, azi, Protecţia Civilă şi-a câştigat reputaţia de a fi una dintre cele mai complexe misiuni: Ieri, cadrele acestei structuri erau tot la datorie, ca de fiecare dată în condiţii de vreme rea.
Numită şi „Arma vieţii”, având ca deviză motto-ul „Cu viaţa mea apăr viaţa”, protecţia civilă îndeplineşte rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice.