Ieri, după ora 20:00, la Numărul Unic de Urgență 112, salvatorii argeșeni au fost solicitați pentru stingerea unor incendii de vegetație, deșeuri și resturi vegetale, care au izbucnit în mai multe localități din județul nostru.
Misiunile pompierilor argeșeni pe acest tip de risc au început cu primul apel și s-au întins până în această dimineață, în jurul orei 05:00, când ultimul echipaj cu o autospecială de intervenție de la Secția de Pompieri Costești s-a întors în bază după lichidarea unui incendiu de vegetație uscată din localitatea Suseni.
În perioada de referință au fost șase intervenții, în urma cărora au fost afectate, după estimările noastre, peste 100 de hectare de teren și aproximativ 4000 kg de deșeuri menajere, gunoi de grajd și resturi vegetale.
Situația acestor arderi este următoarea:
– aproximativ 100 mp de vegetație uscată în apropiere de DN73, în localitatea Mihăești;
– aproximativ 2000 kg de gunoi de grajd și resturi vegetale în localitatea Schitu Golești;
– aproximativ 20 ha de vegetație uscată în localitatea Suseni;
– aproximativ 80 ha de vegetație în localitatea Buzoiești. Pentru localizarea incendiului a fost nevoie ca terenul să fie brăzdat, acest lucru fiind făcut cu ajutorul a două tractoare;
– aproximativ 2000 kg deșeuri menajere în localitatea Ștefănești, aproape de A1;
– aproximativ 7000 mp de vegetație uscată tot în localitatea Suseni.
Din fericire, incendiile de noaptea trecută nu au produs victime și nu au ajuns în zonele locuite, dar aceste pericole există în cazul acestor incendii, care de regulă nu se provoacă singure.
Având în vedere cele prezentate anterior, facem un apel la cetățeni, să adopte un comportament preventiv în evitarea incendiilor de vegetație.
Totodată, reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
❗Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
❗Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
❗ Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.