Acasă / EVENIMENT / Operaţiunea „Ziua Z” în Argeş

Operaţiunea „Ziua Z” în Argeş

Şapte traficanţi de droguri reţinuţi la Piteşti
Marţi, 26 septembrie, procurorii DIICOT şi poliţiştii antidrog, cu sprijinul Jandarmeriei Române, au desfăşurat, la nivel naţional, peste 50 de acțiuni operative vizând destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, pornografie infantilă și criminalitate informatică. Sub numele de cod „Ziua Z”, operațiunea a avut loc în mai multe judeţe din ţară, inclusiv în Argeş, ocazie cu care oamenii legii au pus în aplicare peste 260 de mandate de percheziție domiciliară și 250 de mandate de aducere. Cele mai multe acţiuni, 37 la număr, au fost pe linia combaterii traficului de droguri fiind puse în executare 212 mandate de percheziție domiciliară și aproximativ 200 de mandate de aducere. Alte trei acțiuni au vizat combaterea traficului de persoane, ocazie cu care fost făcute 25 de percheziții domiciliare, suportul de specialitate fiind asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Dosare instrumentate în Argeş
În acest context, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii DIICOT Pitești, au pus în aplicare opt mandate de percheziție domiciliară în Argeș și opt mandate de aducere în patru cauze penale privind comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. O percheziţie s-a făcut în Bucureşti, iar restul în Piteşti.
Astfel, în prima cauză, în care a fost efectuată o percheziție domiciliară și a fost pus în aplicare un mandat de aducere, s-a stabilit că o persoană a comercializat, în mod repetat, în județ diferite cantități de droguri de mare risc, mai exact Ketamină și MDMA (3,4 – metilendioxi – N -metilamfetamină, cunoscut, in limbaj uzual, ca „boaba” sau Ecstasy).
În cea de a doua cauză, au fost puse în aplicare cinci mandate de percheziție domiciliară și cinci mandate de aducere. Anchetatorii au stabilit că, pe parcursul acestui an, mai mulți suspecţi ar fi comercializat droguri de risc (canabis) și droguri de mare risc, 3-CMC (metcatinonă, un drog sintetic folosit ca alternativă la metamfetamină, cunoscut sub denumirea de „cristal”), precum și substanțe cu efect psihoactiv (ADB BUTINACA – un canabinoid sintetic cunoscut pentru efectele sale psihoactive). Din surse judiciare am aflat că doi dintre cei săltați de mascați sunt piteşteni, soț și soție.
În cel de al treilea dosar, cercetările efectuate au relevat că o persoană din Pitești a procurat și comercializat, în mod repetat, droguri de mare risc (MDMA) către diverşi consumatori din județ.
În cea de a patra cauză instrumentată, s-a reținut că, de la începutul acestu an şi până acum, un alt bănuit a comercializat, de asemenea repetat, droguri de risc și de mare risc, respectiv canabis și MDMA, către mai mulți consumatori din Pitești.
În cursul serii de marţi, şapte suspecţi au ajuns la sediul DIICOT Piteşti pentru audieri, iar ulterior au fost reţinuţi 24 de ore pe bază de ordonanţă, urmând ca în funcţie de concluzii, împotriva lor să fie dispuse măsuri legale.
Se propune înfiinţarea unui registru al traficanţilor
În contextul creşterii alarmante al traficului şi consumului de droguri, după modelul Registrului naţional automatizat privind persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, s-a propus înfiinţarea unui Registru naţional al traficanților de droguri, prin care ar trebui să se impună un control mult mai dur asupra celor care au fost prinși că vând stupefiante. Astfel, cei înscrişi în registru vor fi obligați să se prezinte la secţia de poliţie de care aparţin cel puţin o dată la trei luni, să anunțe autorităţile în cazul în care părăsesc localitatea de domiciliu pentru mai mult de o săptămână şi să se prezinte la secţia de poliţia a localităţii în care îşi stabilesc reşedinţa, pentru a fi luaţi în evidenţă. Totodată, poliţiştii trebuie să facă verificări cel puţin o dată la 3 luni la domiciliul celor înscrişi în registru. ar trebui să-l împiedice pe cel care figurează în evidenţe să reia traficul de droguri sau de alte substanțe psihoactive.
Greu de gestionat
În principiu, dacă propunerea va fi adoptată, registrul ar trebui să fie operaţionalizat până la data de 1 ianuarie 2024. Iată câteva opinii referitoare la acest subiect:
Alina Gorghiu, ministrul Justiției: „Toate registrele sunt greu de gestionat, pentru că avem un deficit de resursă umană, de tehnică, de tot ce doriți, însă dacă vrem să facem față unui fenomen de amploare cum este acesta al traficului de droguri, atunci va trebui să găsim toate pârghiile printr-un efort colectiv.”
Vasile Zelca, preşedintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual: ”Cu siguranță nu vom face față la această nouă provocare, pentru că în momentul de față lipsesc aproximativ 15.000 de polițiști și o supraaglomerare a activităților și sarcinilor va duce la diluarea calității actului polițienesc (…) Noi ne așteptăm ca acum acest registru să fie preluat de alte structuri specializate, cum ar fi de exemplu Agenția Națională Antidrog.”
Cătălin Țone, expert antidrog: „Eu cred că lucrurile ar trebui să fie extinse, în sensul introducerii tot în această bază informatizată și a consumatorilor, a celor cercetați pentru deținere droguri pentru consum propriu (…) la care să aibă acces inclusiv structurile de poliție rutieră, de ordine publică și de jandarmerie în momentul în care fac verificări în evidența populației sau în alte evidențe uzuale, atunci să se aprindă un red flag (steag roşu cu sens de atenţionare/oprire, n.n.) și să testeze acea persoană.”

Despre Administrator

Citeşte şi ...

prins în flagrant - droguri de risc

Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar