Marţi seară, omul de afaceri piteştean Grigore Dobre, patronul firmei „Zeus” SA, a ieşit din închisoare. Acesta era încarcerat în Penitenciarul Găeşti şi ar fi trebuit să fie eliberat în urmă cu trei luni, însă cu toate că obţinuse avizul comisiei de liberare condiţionată, instanţa i-a dat amânare.
Discreţie
Pe 13 iulie, dosarul a ajuns din nou la Judecătoria Găeşti, ai cărei magistraţi au decis să îl elibereze. Întrucât hotărârea nu era definitivă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti, au făcut contestaţie. Marţi dimineaţă, cazul a intrat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, ai cărui magistraţi au respins contestaţia procurorilor Anticorupţie, au menţinut decizia Judecătoriei Găeşti şi au dispus ca Dobre să fie eliberat condiţionat. Discret ca de obicei, la ieşirea pe porţile penitenciarului omul de afaceri s-a abţinut de la orice declaraţie. Imediat după condamnarea din 5 februarie 2015, Dobre a fost încarcerat la Penitenciarul Mioveni, apoi regimul de detenţie i-a fost schimbat şi a ajuns la Penitenciarul Târgu Jiu, apoi la cel din Găeşti.
Condamnat pentru corupţie
Vă reamintim că Grigore Dobre a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie în „Dosarul şcolilor” alături de Constantin Nicolescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, recent pus în libertate din Penitenciarul Mioveni, de Cornel Penescu, patronul PIC, de primarii din Câmpulung, Budeasa şi Stâlpeni (care între timp şi-au pierdut mandatele, n.r.), de Gheorghe Nicuţ, fost primar la Curtea de Argeş, de un director din CJ şi de doi angajaţi ai „Zeus” SA.
Riscă o nouă pedeapsă
Dobre a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, el a mai primit o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare într-o altă cauză. Este vorba despre dosarul „Podul Căteasca”, dar decizia instanţei de fond nu este definitivă şi a fost atacată cu apel şi de DNA, şi de celelalte persoane implicate în respectivul dosar. Cel mai probabil procesul va fi judecat după terminarea vacanţei judecătoreşti.