Marţi, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit că o decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR) privind prescripția unor fapte se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile. Hotărârea a fost pronunțată de un complet de nouă judecători de la Secţia Penală pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
În mai 2022, CCR a stabilit că, în perioada februarie 2014 – mai 2022, nu ar fi existat cauze de întrerupere a prescripției, din start fiind eliminați opt ani din durata procesului judiciar. Prin urmare, toți cei care au fost cercetați, judecați sau anchetați în acea perioadă pentru fapte anterioare – fiecare cu termene diferite privind prescripția – ar putea scăpa de dosar.
Doar suspecții de omor și cei acuzați de comiterea infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război nu vor beneficia de întreruperea anchetelor sau a proceselor întrucât, potrivit procedurii penale, aceste infracțiuni sunt imprescriptibile. O altă categorie de dosare cărora nu li se aplică decizia instanței supreme, vizează faptele recente, care s-au produs ulterior deciziei CCR din mai 2022. Deci, cei condamnați după iunie 2018 (data intrării în vigoare a unei prime decizii a CCR privind prescripția), vor putea solicita instanțelor să le reanalizeze cazurile pentru a verifica dacă a intervenit prescripția ca urmare a noilor reglementări stabilite de ÎCCJ și CCR. În caz afirmativ, aceștia vor fi puși imediat în libertate.
Printre cei care ar putea beneficia de noile prevederi se află şi fostul primar Tudor Pendiuc. Vă reamintim că, pe 12 februarie 2020, fostul edil, alături de fiica sa și alte de persoane, au fost condamnaţi, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti, la pedepse privative de libertate între patru ani şi şase luni şi opt ani de închisoare cu executare în regim carceral pentru fapte de corupţie în dosarul Publitrans.