Petre Daea nu a ocolit subiectul despre animalul său preferat la dezbaterea de la Piteşti. Deja nu mai este un lucru nou că Ministrul Agriculturii este de-a dreptul îndrăgostit de oaie, iar cu fiecare ocazie ăi aduce elogii. Astăzi, Daea a vorbit despre importanţa economică pe care o are lâna.„Am socotit necesar să oprim degradarea celei mai valoroase resurse care era aducătoare de venit şi care îi stimula pe crescătorii de ovine să crească ovine: lâna. Peste 70% din această cantinate, până anul trecut, se ardea, se abandona. Îmi pare rău. N-am fost inspirat, dar cred că mă înţelegeţi. O să vedeţi în curând ce produse de fabrică. Unde? În România! Când? Acum! De unde? De aici! Cum? Cu muncă! Pentru cine? Pentru toţi! Şi pentru cei de afară! România are 36 de mii de tone de lână. O resursă extraordinară. Ea deschide şi frunţile oamenilor. Şi e bine că suntem deschişi când vorbim despre oaie. E bine că avem şi speranţa când suntem lângă ea. E bine să şi muncim pentru a face din produsele ei ceea ce nevoie. Şi atunci, am introdus ca mecanism de sprijin, anunţat de preşedintele partidului, să dăm un leu pe kilogramul de lână”, a spus Petre Daea, la Piteşti. Prin extinderea sistemului antigrindină, în acest an în ţara noastră s-a obţinut cea mai mare producţie de struguri din istorie, însă despre acest sistem s-a vorbit foarte puţin, a declarat astăzi, Petre Daea, la Piteşti.
„Un alt program a fost acela de a extinde sistemul de combatere a grindinei şi am avut ca termen de punere în funcţiune 15 aprilie, când au fost realizate 34 puncte de lansare care acoperă partea cea mai vulnerabilă a ţării din punct de vedere al fenomenelor extreme, înţelegând aici grindina, care anul acesta ne-a dat de furcă având zile în care am lansat aproape 100 de rachete pentru a preveni căderea ei. Folosind acest sistem, am putut duce în butoaiele de vin ale ţării cea mai mare producţie de struguri din istoria ţării. Lucrurile acestea sunt realizate şi sigur că va continua extinderea, având în vedere că până la sfârşitul lunii decembrie vom realiza încă 26 de puncte de lansare, asigurând astfel protejarea a 850.000 de hectare” a declarat Petre Daea. Conferinta a fost întreruptă la apariţia în sală a unui bătrînel cu o tavă cu plăcintă legată cu o sîrmă şi pusă pe un tocător din lemn. Apariţia bătrănului i-a înviorat pe cei care se ocupă de paza miniştrilor care mai – mai să nu-l lase să se apropie! Ministrul Petre Daea îl cunoştea însă pe omul surpriză, Constantin Crăciun, autointitulat „Ţăranul sărac din Vrancea“. Batranelul l-a servit cu plăcintă din brînză de oaie. Ministrul Daea s-a ridicat, l-a îmbrăţişat şi în cele din urmă Omul surpriza a plecat din sală. Ministrul Agriculturii a afirmat că despre acest sistem s-a vorbit foarte puţin, însă este bine că a mers presa să îl vadă, că altfel întreba pe unde se dă cu aceste rachete.
„Foarte puţin s-a vorbit despre asta. Bine că a venit presa să-l şi vadă că altminteri ne întreba pe unde dăm cu rachetele astea şi ce facem cu ele pe sus pe acolo, mai ales că cu câţiva ani în urmă se îmbrăcau oamenii în paparude ca să cheme ploaia să protejeze aceste zone”, a mai spus ministrul Daea, la o dezbatere la care au participat câteva zeci de producători agricoli, reprezentanţi ai instituţiilor din domeniu, autorităţi publice.
Foto/Video: Mihai Neacsu