Peste 270 poliţiştii au fost la datorie, pregătiţi să intervină pentru limitarea efectelor vremii de iarnă asupra siguranţei şi fluenţei traficului rutier, precum şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
Poliţiştii au intervenit la peste 200 de solicitări primite din partea cetăţenilor, au aplicat peste 220 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 63.200 de lei şi au constatat 4 infracţiuni.
În sfârşitul de săptămână care tocmai a trecut, nu s-au înregistrat evenimente cu impact asupra siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătoarea Sfântului Ştefan.
În perioada 27- 28 decembrie a.c., ca în fiecare zi a anului, poliţiştii argeşeni au fost la datorie pentru prevenirea faptelor antisociale şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
Măsurile adoptate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş şi efortul poliţiştilor şi-au atins scopul – nu s-au înregistrat evenimente deosebite sau cu impact în planul ordinii şi siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătorile de iarnă.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 4 infracţiuni, dintre care 3 de natură judiciară şi 1 la regimul circulaţiei rutiere.
Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 228 sancţiuni, în valoare de 63.270 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 1708 de lei.
Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 60 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991 şi 10 sancţiuni la Legea nr. 171/2010, Codul Silvic.
De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic poliţiştii au aplicat 126 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 5 fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză una pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi 1 sancţiune contravenţională pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope corespunzătoare.
Totodată, poliţiştii au retras 3 de certificate de înmatriculare şi au reţinut 10 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
Pe parcursul sfârşitului de săptămână, poliţiştii au aplanat 38 de stări conflictuale.
Poliţiştii aflaţi în misiuni au intervenit la peste 200 de solicitări ale cetăţenilor, peste 140 dintre acestea fiind apeluri prin serviciul de urgenţă 112.
Cei aproape 270 de poliţişti vor fi în continuare la datorie, pregătiţi să intervină atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale şi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente ce pot afecta liniştea cetăţenilor.
În perioada menţionată, principala prioritate a efectivelor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş a fost asigurarea unei circulaţii fluente şi evitarea blocajelor, pe principalele artere rutiere – autostrăzi, drumuri naţionale şi drumuri judeţene.
Astfel în judeţul Argeş nu au existat drumuri închise circulaţiei rutiere şi nici incidente rutiere grave.
Poliţia rutieră va fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto şi pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situaţia meteo o impune.
La nivelul judeţului, în această perioadă, acţionează zilnic, în medie, 60 de poliţişti rutieri. La aceştia se adaugă aproximativ 160 de poliţişti de la structurile de ordine publică.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş va transmite informări cu privire la starea drumurilor şi, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare.
În condiţiile schimbării situaţiei meteorologice, recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă.
Pentru siguranţa deplasării, recomandăm şoferilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în trafic.
Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, le recomandăm conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de condus deoarece poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a pasagerilor.
Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de zăpadă sau polei trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!
La pornire pentru a evita patinarea roţilor, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv pentru a preveni patinarea roţilor şi derapajul.
De asemenea, nu uitaţi că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.