Alte teme ale discuţiilor: delincvența juvenilă, absenteismul școlar, faptele de violență
În cursul săptămânii trecute, polițiștii din cadrul Biroului Siguranţa Şcolară Argeş au desfășurat activități preventive în mai multe unități de învățământ din Câmpulung, Tigveni, Pitești și Merișani, scopul fiind creșterea gradului de siguranță al elevilor și al cadrelor didactice atât în privința respectării măsurilor specifice anti-Codid, cât și al securității și al nivelului de cunoștințe juridice.
Astfel, la Şcoala „Nanu Muscel” din muncipiul de la poalele Mateiaşului au avut loc activităţi la care au participat 85 de elevi din clasele a III-a şi a VII-a, precum şi 29 de cadre didactice. Au fost prezentate teme privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a absenteismului școlar, a faptelor de violență în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ. S-a discutat despre răspunderea penală și contravențională a minorilor, consecinţele juridice ale comiterii faptelor ce contravin legii, precum și despre aspecte privind educația rutieră. De asemenea, a fost verificată activitatea responsabililor cu atribuții în domeniul siguranței școlare cu privire la activitățile desfășurate în incinta școlilor și în zona adiacentă acestora, totodată fiind verificată respectarea principalelor măsuri pentru protecția elevilor și a cadrelor didactice în contextul pandemiei, ocazie cu care nu au fost constatate nereguli. Cu aceeași ocazie, a fost verificat modul de asigurare a pazei unității de învățământ şi s-a constatat că totul e în regulă.
În acelaşi context, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități similare la trei unități de învățământ – gimnaziu și liceu – din Tigveni, Pitești și Merișani, la care au luat parte 209 elevi şi 19 cadre didactice. La Școala „George Marinescu” Tigveni s-a discutat interactiv despre formele de manifestare ale cyberbullying-ului, metode de evitare a pericolelor din lumea virtuală, efectele utilizării excesive a internetului, protectia datelor personale în mediul online, precum și alte recomandări pentru siguranța pe internet. Elevii s-au arătat interesaţi și în ceea ce privește răspunderea penală și contravențională a minorului, modalitățile de prevenire a victimizării minorului prin bullying.
La Școala „Alexandru Davila” din Pitești, polițiștii din structurile de prevenire și din Serviciul Rutier au desfășurat o activitate cu elevii claselor primare în cadrul programului „Școala Siguranței Tedi”, aducând în discuție norme ale siguranței rutiere, prevenirea fenomenului de bullying și a discriminării. Iar la Școala Gimnazială Merișani au fost puse în discuţie teme privind siguranța online și prevenirea delincvenței juvenile, precum şi prevenirea consumului de alcool şi substanţe cu efect psihoactiv (efectele dependendenței, dificultatea vindecării acesteia etc).