Astazi de dimineaţă, Ministerul Afacerilor Interne a desfăşurat un amplu exerciţiu de alarmare pentru verificarea capacităţii de reacţie şi de intervenţie a structurilor pentru situaţii de urgenţă în Bucureşti şi în judeţul Iaşi, unde s-a intervenit cu forţe din toată ţara, inclusiv din Argeş.Potrivit scenariului exerciţiului denumit „Seism 2016 „, astazi de dimineaţă, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major cu magnitudinea peste şapte grade pe scara Richter, care a afectat municipiile Bucureşti şi Iaşi. Structurile ISU din toată ţara au fost alertate şi s-a declanşat codul roşu de intervenţie. Astfel, către judeţul Iaşi au fost trimise echipaje din judeţele Boroşani şi Bihor, fiind chemate în sprijin forţe din Cluj, Mureş şi Galaţi, iar către Bucureşti au fost dislocate forţe şi mijloace din Prahova, Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman, Argeş şi Giurgiu, precum şi din Mehedinţi, dar şi Unitatea Specială de Intervenţie in Situaţii de Urgenţă Ciolpani. Misiunile au fost orientate cu prioritate pentru salvarea vieţilor omeneşti în paralel cu evaluarea zonelor grav afectate, iar pentru asigurarea intervenţiei au fost mobilizate efective ale poliţiei, jandarmeriei şi ale Inspectoratului Ganeral al Aviaţiei MAI care a pregătit patru elicoptere de mare capacitate şi şapte de tip SMURD. De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naţionale, pentru a oferi sprijin în caz de nevoie, care putea pune la dispoziţie cinci elicoptere şi un avion Spartan.Imediat după alertare, în zona Bucureşti – Ilfov primele echipaje operative cu 21 autospeciale de stingere a incendiilor şi ambulanţe SMURD au pornit în misiuni de recunoaştere pentru identificarea răniţilor şi a clădirilor afectate şi a fost convocat Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. La nivelul Capitalei au fort organizate patru baze de operaţii la Ciolpani, la poligonul de pregătire al pompierilor Căţelu, la Romexpo şi la Şcoala de Aplicaţie a Jandarmeriei. În spitale s-a declanşat planul alb, fiind mobilizate peste 100 de ambulanţe, inclusiv ale SMURD şi ale unor servicii private de profil. Potrivit scenariului, cele mai afectate zone din Capitală au fost centrul vechi, Băneasa şi Republica, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov a fost evacuat. Din primele evaluări rezulta că 3.200 de persoane au fost rănite, iar alte 1.500 erau sinistrate şi aveau nevoie de ajutor, iar la Iaşi se înregistraseră peste 1.400 de răniţi şi 350 de persoane rămăseseră fără locuinţe. În cursul operaţiunilor conduse de dr Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, s-a decis lansarea solicitării pentru sprijin prin Mecanismul European de Protecţie Civilă pentru cinci echipe medii de căutare-salvare, care erau aşteptate să ajungă pe Aeroportul Băneasa după circa 12 ore.
Argeşeni în sprijin
Din Argeş au participat peste 150 pompieri ai ISU, organizaţi în două module specializate, locul de adunare fiind parcarea de la Cerrefour. Primul dintre ele, cu opt autospeciale şi 22 de militari, a plecat imediat după declanşarea codului roşu, condus de maiorul Cristian Bărbulescu, prim-adjunct la şefului ISU Argeş. După un timp a plecat şi cel de al doilea modul alcătuit din 12 autospeciale şi 139 de cadre, din care 100 nu încadrau autospecialele de intervenţie.
Scenariul de ieri a fost inspirat de nenorocirile produse de incendiul de la Colectiv şi de cele două seisme devastatoare din Italia, dar nimeni nu doreşte ca o astfel de nenorocire să se producă şi în realitate.