Acasă / EVENIMENT / Pregătirea pompierilor salvatori reprezintă o prioritate

Pregătirea pompierilor salvatori reprezintă o prioritate

Pandemia de COVID 19 nu exclude posibilitatea producerii altor situații de urgență majore. Prin urmare, pregătirea echipajelor de intervenție trebuie să fie perfecționată și reprezintă o prioritate.
Luna trecută, județul Timiș a fost scena unui amplu exercițiu internațional pentru pregătirea echipelor specializate de intervenție la inundații ale statelor membre și participante la Mecanismul European de Protecție Civilă.
Dat fiind faptul că pregătirea pompierilor salvatori reprezintă o prioritate, în perioada 17 – 20 noiembrie 2021, România este din nou gazda unui nou exercițiu internațional orientat în pregătirea echipelor specializate de intervenție la inundații și de intervenție CBRN, ale statelor membre și participante la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene (UCPM).
Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Nicolae Puică” al Județului Argeș din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, organizează acest eveniment la care vor participa echipe specializate în intervenția la inundații (pompare de mare capacitate) și urgențe CBRN din Portugalia, Slovacia, Republica Moldova și România.
Activitatea face parte din cadrul exercițiilor internaționale de tip MODEX – Lotul 2 dedicate echipelor de intervenție la inundații, incendii de pădure și urgențe CBRN și este organizată de un consorțiu format din Directoratul General pentru Protecție Civilă și Managementul Crizelor din Franța, Serviciul Național de Salvare și Stingere Incendii din Lituania, Serviciul de Management al Urgențelor din cadrul Ministerului de Interne din Serbia, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România, cu sprijinul administrativ al Fundației „Centrul Național APELL pentru Managementul Dezastrelor”, de asemenea din România.
Structurile de conducere și management specifice unor asemenea exerciții vor fi încadrate de experți internaționali din Austria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Ungaria și Comisia Europeană, precum și din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență – Direcția Generală pentru Protecție Civilă, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate.
Pentru verificarea și actualizarea procedurilor de lucru ale echipelor de intervenție, a interoperabilității, a cooperării și coordonării între echipe, organizatorii au creat un scenariu fictiv, activitățile urmând a se desfășura în statul „MODULISTAN”, sever afectat de inundații, care a solicitat asistență internațională constând în capacități de intervenție specifice pentru inundații și urgențe CBRN.
În 2001, Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene (UCPM) a fost înființat pentru a consolida cooperarea între autoritățile de protecție civilă din Europa, pentru asigurarea unei reacții rapide și coordonate la nivel european, dar și pentru a răspunde nevoilor celor afectați de dezastre.
Pregătirea echipelor specializate de intervenție este o etapă foarte importantă în funcționarea și consolidarea protecției civile europene, context în care sunt alocate anual fonduri europene pentru organizarea și desfășurarea acestor tipuri de exerciții.

 

Despre Administrator

Citeşte şi ...

prins în flagrant - droguri de risc

Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar