Pe rolul Curţii de Apel Piteşti s-a aflat dosarul în care preşedintele Klaus Iohannis, soţia şi soacra sa au depus contestaţie în anulare. Nici Klaus Iohannis, nici celelalte persoane citate nu s-au prezentat însă la proces. În sală au fost doar avocatul chiriaşilor casei din Sibiu şi cel al vânzătoarei, a cărei calitate de moştenitor al foştilor proprietari a fost contestată. Fiind primul termen, instanţa a amânat cauza până după vacanţa judecătorească, mai exact până la 28 septembrie.
Contractul juridic, o ficţiune
Avocatul chiriaşilor a contestat mandatul depus de apărătorul care o reprezintă pe Rodica Baştea, femeia de la care soţii Iohannis au cumpărat partea de imobil ce li se cuvenea moştenitorilor foştilor proprietari. „Este o ficţiune şi se poate constata prin contractul de asistenţă juridică încheiat cu casa de avocatură (…) Baştea (Rodica, n.r.) domiciliază în Florida, SUA, şi nu avea cum să semneze contractul. Prin urmare semnătura este falsă, iar procura pe care o deţine Iohannis a fost contestată chiar de preşedinte (…) Solicit amânarea cauzei, iar la termenul următor să se depună originalul contractului de asistenţă juridică încheiat cu Baştea, pentru a fi verificat de instanţă (…) Eu contest relaţia contractuală dintre casa de avocatură şi Baştea”. La rândul său, reprezentantul femeii a cerut instanţei să respingă solicitarea. „Rog să luaţi act de opoziţia mea ca avocat faţă de cerere. Contractul îmbracă toate formele juridice prevăzute de lege şi legal”, a declarat acesta.
Citată în SUA
„Instanţa constată că se impune a fi prezentat contractul de asistenţă juridică încheiat între casa de avocatură (…) şi intimată. Remarc că una dintre delegaţiile avocaţiale indicate de parte este doar ştampilată, nu şi semnată. Nu este o problemă, întrucât apărătorul este prezent şi o poate semna în faţa noastră (ceea ce s-a şi întâmplat, n.r.). Pentru lămurirea cauzei şi o corectă judecare apreciem că se impune citarea municipiului Sibiu, prin reprezentanţi legali. De asemenea, instanţa apreciază că se impune a se insista în citarea intimatei Baştea Rodica la domiciliul actual (cel din Florida, SUA, n.r.)”, a precizat preşedintele completului de judecată. La ieşirea din sala de judecată apărătorul chiriaşilor-contestatori a declarat doar că speră ca după 17 ani dosarul să fie soluţionat definitiv la Piteşti, iar avocatul Rodicăi Baştea a refuzat să facă vreun comentariu.
Strămutare
Acţiunea civilă a fost iniţiată după ce familia prezidenţială a pierdut, prin decizie definitivă a Curţii de Apel Braşov, dreptul de proprietate asupra unui imobil din centrul municipiului Sibiu. După cumpărare, soţii Iohannis au închiriat imobilul unei unităţi bancare de la care încasau o chirie consistentă, ceea ce, dincolo de latura juridică a problemei, ar putea explica de ce Carmen şi Klaus Iohannis nu se pot împăca deloc cu ideea că au pierdut casa cu pricina şi fac tot ce le stă în putinţă ca să o păstreze. La urma urmei este dreptul oricărui cetăţean, indiferent de statutul sau poziţia socială deţinute la un moment dat, de a se adresa justiţiei. Aşa a procedat şi preşedintele României, care nu s-a sfiit să declare public că este profund nemulţumit de decizia judecătorilor braşoveni, pe care o consideră nedreaptă. În acest context, instanţa a admis cererea familiei Iohannis de strămutare a procesului la Piteşti.
Val. N.