Acasă / SOCIAL / Prevenirea si combaterea cersitoriei

Prevenirea si combaterea cersitoriei

Miercuri, Inspectoratul de Poliție Argeș a demarat o serie de acțiuni pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei. În acest sens, s-a acționat în zona centrală a municipiului Pitești, ocazie cu care, polițiștii Serviciului Ordine Publică și ai Secției nr. 1 Pitești, au identificat 10 persoane vârstnice, cu handicap, din Comuna Patroaia, care apelau la mila publicului. Aceste persoane au fost conduse la Secția nr. 1 Poliție pentru verificări suplimentare și ulterior, predate reprezentanților Autorității Teritoriale de Ordine Publică.
La această acțiune au participat și reprezentanți ai Jandarmeriei, Poliției Locale, A.T.O.P. și D.G.A.S.P.C.
Compartimentul de Prevenire a Criminalităţii îi informează pe cetățeni asupra faptului că cerşetoria constituie infracţiune conform art. 326 Cod Penal şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 ani. De asemenea, poliţiştii pot sancţiona cu amendă contravenţională conform L. Nr. 61/1991 republicată, art. 2, pc. 3, pe aceia care sunt apţi de muncă şi apelează în mod repetat la mila publicului sau determină o altă persoană la săvârşirea unor astfel de fapte (amendă de la 100 la 500 lei).
Acest gen de fapte este sancţionat şi de L. Nr. 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului (art. 132 prevede că îndemnul ori înlesnirea practicării cerşetoriei de către un minor sau tragerea de foloase de pe urma practicării cerşetoriei de către un minor se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani, iar recrutarea sau constrângerea unui minor la cerşetorie se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Art. 133 prevede că fapta părintelui sau a reprezentantului legal al minorului de a se folosi de acesta pentru a apela în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor financiar sau material, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi).
Care ar fi motivele pentru care ar trebui să descurajăm cerşetoria?
1. Pentru că cerşetorii se obişnuiesc să trăiască în acest fel şi le va fi foarte greu să se adapteze la o viaţă normală.
2. Pentru că de cele mai multe ori banii obţinuţi nu sunt folosiţi cum ar trebui.
3. Pentru că unii părinţi îşi trimit copiii la cerşit, văzând că este o activitate profitabilă, aceştia fiind obligaţi să aducă bani pentru a întreţine întreaga familie, bani ce sunt folosiţi de multe ori pentru a cumpăra alcool, ţigări, etc.;
4. Pentru că majoritatea cerşetorilor au posibilitatea să desfăşoare o activitate lucrativă, însă preferă să primească fără efort, bani munciţi de dumneavoastră.

Ar fi mult mai eficient dacă toţi oamenii care vor să ajute, ar contribui la asociaţiile care se ocupă cu reintegrarea socială a celor care stau pe străzi. Poate aşa vom ajunge ca într-un final, cât mai mulţi oameni amărâţi să aibă un adăpost şi hrană, dar mai important să fie învăţaţi să muncească.

Mihai Neacsu

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Autoturism răsturnat Boteni (1)

Autoturism răsturnat în afara părții carosabile la Boteni

Accident rutier, autoturism răsturnat în afara părții carosabile, în comuna Boteni. Intervin pompierii de la ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar