Acasă / SOCIAL / Primarul Năftănăilă, condamnat la închisoare

Primarul Năftănăilă, condamnat la închisoare

Primarul comunei Albeştii de Muscel din judeţul Argeş, trimis în judecată pentru fapte de corupţie privind destinaţia unor fonduri europene, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind obligat să returneze către APIA peste 200.000 de lei, anunţă Mediafax.
Magistraţii de la Curtea de Apel Piteşti l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de şase ani pe Ion Năftănăilă, primarul comunei Albeştii de Muscel din judeţul Argeş, trimis în judecată de DNA Piteşti, în august 2011, sub acuzaţiile de folosire de documente ori declaraţii false în baza cărora a obţinut pe nedrept fonduri europene, schimbarea destinaţiei fondurilor europene şi conflict de interese.
Potrivit sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Piteşti luni şi publicate, marţi, pe portalul instanţelor de judecată, Ion Năftănăilă, în solidar cu Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, este obligat să plătească Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care este parte civilă în acest proces, suma de 202.851 lei, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile stabilite conform legii.
Sentinţa pronunţată ca urmare a rejudecării dosarului nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare pe Ion Năftănăilă în mai 2012, însă la apel, instanţa supremă a dispus rejudecarea dosarului.
Procurorii DNA Piteşti l-au trimis în judecată pe Ion Năftănăilă sub acuzaţiile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în forma continuată şi conflict de interese
Potrivit rechizitoriului, în 24 aprilie 2007, Consiliul Local Albeştii de Muscel, reprezentat de primarul Ion Năftănăilă, a depus la APIA – Sucursala Argeş, o cerere de plată prin care a solicitat sprijin pentru o suprafaţă de 847,54 hectare, pentru anul 2007. Cum legislaţia în vigoare nu permitea Consiliului Local să beneficieze de fonduri APIA, în 12 iulie 2007, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, reprezentata tot de primar, în calitate de preşedinte, a înaintat Consiliului Local Albeştii de Muscel, o cerere prin care solicita concesionarea suprafeţei de 847 hectare teren izlaz şi gol alpin pe anul 2007, pe o perioada de un an, cu drept de prelungire pe baza unui act adiţional. Concesionarea a fost aprobată de Consiliul Local al comunei la 14 august 2007, proiectul de hotărâre avându-l ca iniţiator tot pe primarul Ion Năftănăilă.
Procurorii susţin că hotărârea de concesionare a terenului către Asociaţia Crescătorilor de Animale condusă de primar a fost adoptată în baza unor acte normative abrogate, iar la atribuirea contractului de concesiune s-a eludat procedura administrativă impusă de lege, respectiv întocmirea studiului de oportunitate, a caietului de sarcini, a documentaţiei de atribuire, nu s-a constituit comisia de evaluare, nu s-a publicat anunţul de licitaţie.
“Aşadar, după ce a iniţiat, în calitate de reprezentant al primăriei, proiectul de hotărâre privind concesiunea, inculpatul Năftănăilă Ion a încheiat şi contractul de concesiune cu Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, în calitate de preşedinte al asociaţiei. Contractul de concesiune sus menţionat, un document inexact sub aspectul dreptului de folosinţă asupra terenului în suprafaţă de 847,54 ha izlaz şi gol alpin (întrucât terenul era utilizat de toţi locuitorii comunei), a fost prezentat de Năftănăilă Ion la APIA – Sucursala Judeţeană Argeş care, la 19 iunie 2008, a aprobat acordarea sumei de 202.851,70 lei, pentru suprafaţa de 830,78 hectare, către Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, judeţul Argeş. Destinaţia sumelor de bani acordate se referea exclusiv la exploatarea suprafeţelor în bune condiţii agricole şi de mediu. În realitate însă, în perioada 27 iunie 2008 – 27 decembrie 2009, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel a utilizat o parte din banii primiţi cu titlu de sprijin financiar şi anume suma de 86.920 lei în alte scopuri decât cele pentru care a fost solicitată si încasată. Spre exemplu, o parte din bani au ajuns la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Argeş, iar o altă sumă a fost achitată Primăriei Albeştii de Muscel, în baza unui contract de sponsorizare pentru organizare de activităţi sociale”, preciza DNA în anul 2011, la momentul la care primarul a fost trimis în judecată.
APIA s-a constituit parte civilă în acest dosar, iar procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurile primarului Ion Năftănăilă, sentinţa judecătorească pronunţată luni menţinând acest sechestru. În plus, conform sentinţei Curţii de Apel Piteşti, primarul şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Albeştii de Muscel trebuie să plătească suma de 8.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Sursa-Argesplus

Despre Administrator

Citeşte şi ...

incendiile la locuințe

Când totul dispare, ce mai rămâne?

Deși tragem periodic semnale de alarmă, incendiile la locuințe continuă să provoace tragedii. În primele ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar