Acasă / EVENIMENT / Procesul dintre şefa DNA şi Antena 3, strămutat din nou

Procesul dintre şefa DNA şi Antena 3, strămutat din nou

Dosarul în care Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a dat în judecată postul de televiziune Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti a fost strămutat de la Curtea de Apel Piteşti la altă instanţă de acelaşi grad, respectiv la Curtea de Apel Ploieşti. Este pentru a doua oară când acest proces este mutat la altă instanţă. Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti, însă pe 21 aprilie 2016, tot înalta curte a dispus strămutarea procesului la Curtea de Apel Piteşti, după ce jurnaliştii de la Antena 3 au susţinut că cele două judecătoare care se ocupau de acest caz, Gabriela Manuela Rădulescu şi Andreea Doris Tomescu, au dat dovadă de rea-credinţă, deoarece le-au respins mai multe probe.
KovesiÎncheiere anulată
Miercuri seară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis o cerere formulată de Radu Tudor, Bianca Grigore (Nae), Răzvan Savaliuc, Mugur Ciuvică, Mihai Gâdea şi Antena 3, urmând ca procesul să se desfăşoare la Curtea de Apel Ploieşti. De asemenea, judecătorii de la Secţia I civilă a instanţei supreme au anulat actele de procedură îndeplinite în acest dosar de Curtea de Apel Piteşti privind încuviinţarea şi/sau respingerea probelor. Totodată, fost anulată şi încheierea din 11 ianuarie 2017, prin care curtea piteşteană rămăsese în pronunţare în această cauză, decizia fiind definitivă.
Nemulţumiţi de complet
Jurnaliştii Antenei 3 au fost nemulţumiţi şi de judecătorii din completul de la Curtea de Apel Piteşti, Mircea Stan şi Corina Postelnicescu, recuzaţi de Răzvan Savaliuc, care se reprezintă singur în proces, motivând că cei doi magistraţi nu acordă atenţia necesară judecării procesului în mod obiectiv, ci se grăbesc să dea un verdict. El a solicitat schimbarea judecătorilor, susţinând că i-au respins mai multe solicitări privind administrarea de probe, printre care reaudierea fostului procuror Eugen Iacobescu, de la care, după cum şi el, şi avocatul Antenei 3, au susţinut în faţa instanţei că ar fi început totul, sau amendarea şefei DNA pentru că nu ar fi depus probe la dosar în susţinerea acuzaţiilor formulate.
ProcesDespăgubiri
Procesul se află în faza de recurs, după ce, pe 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucureşti a admis în parte acţiunea şefei DNA, care a cerut un milion de lei despăgubiri şi a decis ca postul Antena 3, jurnaliştii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae (actualmente Grigore) şi analistul Mugur Ciuvică să plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei, echivalentul a 60.000 euro, Laurei Codruţa Kovesi, pentru o serie de afirmaţii la adresa ei făcute în emisiunea ”Sinteza zilei” din 19 iunie 2014. În aceeaşi lună Kovesi i-a chemat în judecată pe jurnaliştii amintiţi şi postul de televiziune menţionat, reclamând faptul că în emisiunea amintită a fost acuzată că a muşamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu.
Pretenţii menţinute
În acţiunea depusă la instaţa de recurs, Kovesi şi-a menţinut pretenţiile iniţiale, solicitând obligarea Antenei 3 şi a celor cinci jurnalişti să plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar şi cheltuielile de judecată. Şefa DNA, prezentă la toate termenele de judecată desfăşurate la Piteşti, a susţinut că în emisiune au fost prezentate mai multe fapte şi au fost făcute afirmaţii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane.
Kovesi ProcesSe cere monitorizarea dosarului
Într-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, preşedintelui CSM şi ministrului Justiţiei, jurnaliştii în cauză au solicitat să fie luate măsurile legale care se impun pentru a monitoriza acest dosar şi a interveni în limita competenţelor legale „pentru a preveni o nouă execuţie judiciară”. „De când a solicita un lucru prevăzut de lege, devine o cerere care nu se mai ia în seamă atunci când e vorba de şefa DNA? În pofida faptului că i-am recuzat în două rânduri pe cei doi judecători, pentru refuzul de a administra probe, inclusiv pentru încălcarea dreptului de a ne da cuvântul pe cereri în apărare, colegii acestora de la Curtea de Apel Piteşti au respins cererile de recuzare pe motive menite să acopere comportamentul favorizant la adresa Laurei Kovesi manifestat de cei doi (…) Completul de judecată se manifestă doar în sensul soluţionării cât mai rapide a dosarului, fără să arate nici cel mai mic interes pentru aflarea adevărului, aşa cum îl obligă legea”, se menţionează în scrisoare. Jurnaliştii mai susţin că deşi mai există un dosar în care au dat în judecată DNA şi pe Laura Codruţa Kovesi au calitatea de pârâţi, completul a refuzat să acorde cuvântul pe probe.
Vă reamintim că, la termenul din 11 ianuarie, Curtea de Apel Piteşti a amânat pentru două săptămâni pronunţarea în acest dosar, aşteptând, pe de o parte ca Înalta Curte să se pronunţe asupra cererii de strămutare, iar pe de altă parte aşteptând o decizie cu privire la cererea de recuzare a completului de judecată. „În situaţia în care una dintre cele două cereri va fi soluţionată favorabil, pronunţarea nu va mai avea loc”, au precizat magistraţii curţii piteştene învestiţi cu judecarea cauzei. Ceea ce s-a şi întâmplat prin decizia de strămutare a procesului.
Val. N. Foto – Mihai N.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Accident rutier pe A1, sensul spre Pitești

Accident rutier pe A1, sensul spre Pitești

Accident rutier produs pe Autostrada A1, sensul spre Pitești, zona Pasarela Cireșu, în care sunt ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar