Peste 200 de cadre didactice vor picheta Prefectura între orele 12 şi 14. Este o primă acţiune stabilită la nivel naţional de FSLI în semn de nemulţumire faţă de Guvernul care nu le-a soluţionat niciuna dintre revendicările pe care le-au exprimat sindicaliştii din învăţămînt înainte de începerea anului şcolar. Profesorii vor picheta prefecturile din toate judeţele. În zilele de 4 şi 5 octombrie 2017, va fi pichetat sediul Guvernului.
Principalele nemullumiri ale salariaţilor din învăţământ sunt:
1. Tergiversarea elaborării proiectului unei noi legi a educaţiei, o lege aşteptată cu interes de cadrele didactice şi de păriţi este Legea Educaţiei Naţionale.
2. Programele scolare sunt invechite şi neadaptate cerinţelor de pe piaţa muncii. Profesorii spun că elevii nu sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor din plan profesional şi nici măcar pentru a-şi gestiona singuri viaţa. Din cauza programelor, sistemul de educaţie este axat pe partea teoretică, mai puţin pe practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora şi ar trebui regândite din temelii.
3. Poziţionarea funcţiilor didactice în grilele Legii salarizirii. Conform prevederilor Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, coeficientul maxim la care poate ajunge un profesor care are o vechime de peste 25 de ani în învăţământ este de 2,76, pe o scară ierarhică de la 1 la 12. Consecinţa directă a poziţionării în treimea inferioară a grilei de saliarizare va fi neatragerea tinerilor performanţi către cariera didactică şi prăbuşirea definitivă a actului instructiv-educativ.
4. Calculul incorect al sporurilor.
5. Necuprinderea în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, a sumelor necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti.
6. Subfinanţarea educaţiei, România fiind în momentul de faţă codaşa Europei în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat educaţiei.
7 . Cuantumul pensiilor celor care au lucrat în învăţământ, care este acum în jurul sumei de 1.000 de lei.