Acasă / EVENIMENT / Protestul ciobanilor n-a fost autorizat

Protestul ciobanilor n-a fost autorizat

Ciobani ArgesDupă cum v-am informat, Daniel Petrescu, cel mai mare crescător de animale din Argeş care deţine 2.500 de oi, anunţase că, începând cu ora 9 a dimineţii de ieri şi până seara la ora 20, va aduce în curtea primăriei Curtea de Argeş, împreună cu alţi ciobani, vreo 2.000 de oi în semn de protest că nu mai are unde unde-şi duce animalele fiindcă a pierdut licitaţia de concesiune, dar acţiunea nu a mai avut loc.

Sprijinit de alţi ciobani
Încă de la primele ore ale dimineţii de ieri, zeci de jandarmi şi poliţişti au împânzit zona centrală a municipiului Basarabilor, însă nu s-a întâmplat nimic, pentru că acţiunea nu a mai avut loc din cauză că protestul n-a fost autorizat. În schimb, în faţa primăriei erau Daniel Petrescu şi alţi vreoi 14-15 crescători de animale nu doar din Argeş, ci şi din alte judeţe ale ţării care s-au declarat solidari cu colegul lor, printre care şi Ghiţă Ciobanul (pe numele lui real Gheorghe Dănuleţiu) din Mărginimea Sibiului, devenit celebru în urma reclamelor unei firme de telefonie mobilă.

Licitaţia nu s-a încheiat
Ieri, primarul Constantin Panţurescu ne-a declarat: „Şi luni, şi marţi, împreună cu viceprimarul (Marian Gabriel Jubleanu, n.r.) am discutat cu Petrescu şi cu ceilalţi. Le-am explicat că pot protesta doar ei, nu şi cu animale, fiindcă protestul cu animale pe drumurile publice şi în oraşe este interzis. Licitaţia de la care a plecat toată situaţia nu s-a încheiat şi n-a fost desemnat câştigătorul. Pentru un trup de păşune (de circa 200 ha, n.r.) se va relua peste trei săptămâni întrucât nu s-au prezentat trei solicitanţi, iar pentru al doilea (de 600 ha, n.r.) nu s-a adjudecat din cauză că s-au solicitat unele clarificări şi vor fi făcute verificări de instituţii abilitate (ANAF şi Direcţia Sanitară Veterinară, n.r.) pentru a se stabili dacă ofertanţii, doi din zonă şi unul din afară, au încărcătura de oi declarată sau dacă vreunul dintre ei a mai participat la alte licitaţii. Nu ştiu cum se vor finaliza verificările, dar în funcţie de constatări vom proceda conform prevederilor legale”.

Subvenţiile, o miză importantă
Necazul fermierului porneşte de la păşunea alpină de 600 ha, pe care a în 2005 a închiriat-o de la primărie pentru 10 ani, după care contractul nu a mai fost prelungit, iar licitaţia de zilele trecute, pierdută de Daniel Petrescu, nu s-a finalizat, după cum preciza primarul Panţurescu. În altă ordine de idei, în joc mai este o miză extrem de importantă, şi anume că păşunea înseamnă subvenţii, iar valoarea subvenţiei pe hectar pentru păşunile alpine poate ajunge şi la 400 de euro, ceea ce într-un an reprezintă o sumă apreciabilă. Aşa cum preciza edilul-şef al Oraşului Regal, rezultatul verificărilor nu poate fi anticipat. Dar este posibil ca cel care a avut oferta cea mai mare fie nu deţine numărul de animale, fie şi-a mai adjudecat o altă licitaţie, context în care ar fi descalificat, iar următorul pe listă e Daniel Petrescu, pentru că acesta, fiind localnic, are drept de preemţiune (de preferinţă, n.r.) şi dacă e de acord cu suma, adjudecă licitaţia.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

466043727_10234578332989568_5096655413277771799_n

,,Toamna în viziunea artiștilor contemporani”,organizată de artistul plastic Mihaela Viorela Martin

Vineri, 8 noiembrie ,ora 12,,,Galeria.art „din Pitești a fost gazda expoziției de artă plastică,,Toamna în ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar