Pe 8 martie, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, au finalizat cercetările într-un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, toate în formă continuată.
Angajări fictive
Din cercetări s-a stabilit că, în perioada octombrie 2020 – martie 2021, patru persoane cu vârste cuprinse între 21 și 47 de ani, toate din Costești, prin intermediul a trei societăți comerciale, ar fi indus și menținut în eroare Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Argeș cu ocazia încheierii și derulării unor convenții având ca obiect acordarea a 50% din salariul angajaților pentru o perioadă de 12 luni (conform O.U.G. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2).
Reprezentanții celor trei societăți ar fi susținut, în mod nereal, prin întocmirea și depunerea unor foi colective de prezență și state de plată, faptul că, în perioada octombrie 2020 – februarie 2021, 59 de angajați s-ar fi prezentat la serviciu, ar fi desfășurat efectiv activități în beneficiul angajatorului și ar fi fost remunerați pentru serviciile prestate.
Prejudiciul a fost stabilit la suma de 241.887 de lei, din care a fost recuperată în numerar suma de 35.000 de lei, iar pentru diferenţa până la acoperire debitului au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor imobile deținute de cei în cauză.
Descinderi la „palatul de aramă”
Vă reamintim că, pentru administrarea probatoriului, în ziua de 25 martie 2021 au fost efectuate 38 percheziții domiciliare în judeţele Argeș, Olt, Vâlcea și Gorj cu participarea polițiștilor din cadrul inspectoratelor judeţene Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Dâmbovița, Brașov, Dolj, Mehedinți și Teleorman, precum și al jandarmilor din Argeș şi Olt și al Brigăzii Mobile de Jandarmi „Frații Buzești” Craiova. Una dintre locuinţele vizate a fost „palatul de aramă” aparţinând lui Dan Stănescu, autoproclamatul rege internaţional al romilor de pretutindeni. La vremea aceea, anchetatorii au mai audiat 68 de martori. În baza probatoriului administrat la acea dată, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești a fost luată măsura reținerii și ulterior arestului preventiv față de trei barbați, de 47, 42 și 22 de ani, iar față de o femeie de 21 de ani a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar. Este vorba despre Dan Stănescu, de 47 de ani, suspectat că în perioada pandemiei ar fi angajat fictiv zeci de persoane ca să beneficieze de subvenții de la stat, de fratele său, Marius, de 42 de ani, şi de fiul său, Ionuţ Dănuţ, de 20 de ani. În acelaşi dosar mai este cercetată şi nora lui Dan Stănescu, dar aceasta a fost pusă sub control judiciar, magistraţii ţinând cont că femeia are în îngrijire un copil mic. Acțiunea a avut și suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, iar acum dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești cu propunere de trimitere în judecată.
Citeşte şi ...
Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...