„Focul lui Sumedru” este o tradiţie românească, veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se aprind focuri şi tinerii se adună în jurul acestora.
Întrucât ceremonialul presupune utilizarea focului deschis, în scop de purificare, pentru evitarea unor evenimente neplăcute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş recomandă Administraţiilor Publice Locale şi cetăţenilor respectarea următoarelor prevederi:
1. Se va institui obligativitatea solicitării de către cetăţeni, de la primărie, a permisului de lucru cu foc, premergător desfăşurării sărbătorilor care implică utilizarea focului deschis în afara clădirilor, precum şi pentru arderea de mirişti, vegetaţie şi resturi vegetale, conform art. 8 din Ordinul comun al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 605/579 din 2008.
2. Se va impune cetăţenilor respectarea prevederilor Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea resturilor combustibile (lemn, anvelope auto, alte materiale)
3. Efectuarea, de către Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, a controalelor preventive la locurile stabilite pentru Sărbătoarea „Focul lui Sumedru”, urmărindu-se: respectarea distanţelor de siguranţă faţă de clădiri, păduri, gospodării cetăţeneşti, potrivit prevederilor Ordinului Ministerului Administraţiei şi Internelor nr. 160 din 2007 şi Legea 307 din 2006 (utilizarea focului nu se va admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei şi 50 m faţă de păduri, fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare);
4. Pe timpul controalelor preventive se va asigura informarea cetăţenilor prin distribuirea de materiale informative cu modul de comportare în caz de incendiu;
5. Sancţionarea de către primari a neregulilor constatate pe timpul controalelor efectuate, în condiţiile legii, înainte şi pe timpul desfăşurării „Focului lui Sumedru” (conform HGR 537 din 2007);
6. Pentru nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor la sărbătoarea Focului lui Sumedru, se pot aplica, de către ISU Arges, sancţiuni contravenţionale cu amendă de până la 2500 de lei.
Pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestei sărbători, instituţia noastră asigură permanent intervenţia pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi protecţia cetăţenilor.
Citeşte şi ...
Șapte absolvenți ai Școlii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina s-au alăturat colectivului IPJ Argeș
Șapte absolvenți ai Școlii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, care se alătură colectivului ...